Skip to main content

Influensavaccinationer från tidigare år kan ge skydd

29.01.2018

En spansk undersökning om influensavaccinering av äldre personer visar att äldre personer borde ta vaccinet åtminstone två gånger. Redan efter två vaccinationer kan man få skydd mot allvarliga sjukdomar som ofta kräver intensivvård.

Undersökningen utfördes på 20 sjukhus i Spanien under två vintrar i följd. I undersökningen jämfördes personer över 65 år som vårdats på sjukhus, varav en del hade fått influensavaccin och en del inte hade fått vaccin. I undersökningen konstaterades det att influensavaccin som getts två gånger under tre års tid minskade förekomsten av allvarlig influensa, och även om influensan bröt ut så var den lindrigare. Det fanns inte heller ett lika stort behov av sjukhusvård eller dyr intensivvård och risken för att dö minskade.

I både Finland och Spanien erbjuds personer över 65 år gratis influensavaccin. Förra vintern tog 47 procent av alla som är över 65 år vaccinet i Finland. Antalet är högre än under föregående vinter.

Vaccinet skyddar också mot följdsjukdomar

Influensavaccinet skyddar dig också mot tråkiga följdsjukdomar, varav de vanligaste är öroninflammation, bihåleinflammation och lunginflammation. Lunginflammation är särskilt farlig för äldre personer, eftersom den snabbt kan rasera allmäntillståndet.

Källor:

  • HS (på Finska)