Hyppää pääsisältöön

Edellisvuotinenkin influenssarokote voi suojata

29.01.2018

Espanjassa tehty tutkimus ikääntyneiden influenssarokottamisesta valottaa, että ikääntyneiden kannattaisi ottaa rokote ainakin kaksi kertaa. Jo kahdella influenssarokotteella voi saada suojan vakavaa tehohoitoa vaativaan sairauteen.

Tutkimus tehtiin Espanjassa 20 sairaalassa kahtena peräkkäisenä talvena. Tutkimuksessa verrattiin sairaalahoitoon joutuneita yli 65-vuotiaita, joista osalla oli influenssarokote ja osalla ei. Tutkimuksessa havaittiin, että kahtena vuonna annettu rokotus kolmen talven aikana vähensi influenssan rajuutta ja vaikka tauti saattoi tulla, jäi se lievemmäksi. Myöskään sairaalahoitoa tai kallista tehohoitoa ei tarvittu niin paljon, sekä vaara kuolla jäi pienemmäksi.

Sekä Suomessa että Espanjassa yli 65-vuotiaat saavat influenssarokotteen ilmaiseksi. Viime talvena Suomessa rokotteen otti 47 prosenttia yli 65-vuotiaista. Määrä on korkeampi kuin edellisenä talvena.

Rokotus suojaa myös jälkitaudeilta

Influenssarokotteella suojaudut myös ikäviltä jälkitaudeilta, joista tavallisimpia on korvatulehdus, poskiontelontulehdus sekä keuhkokuume. Erityisesti keuhkokuume on vaarallinen ikäihmisille, koska se romahduttaa kunnon nopeasti. 

Lähteet