Testa ditt vaccinskydd

Kön
Har fött barn
Har gjort militärtjänst

Vacciner i det nationella vaccinationsprogrammet

Close
Genom att fylla i informationen kommer du att se en lista över vacciner som du borde ha fått i det nationella vaccinationsprogrammet. Källa: Institutet för hälsa och välfärd

Aktuell vaccination

Papillomvirus dvs. HPV

Papillomvirus, eller HPV (human papilloma virus) är en betydande orsak till cancer i livmoderhalsen.  Vaccinet ingår i det nationella vaccinationsprogrammet för flickor i åldern 10–12 år.

Viruset sprids vid könsumgänge och vid oralsex. HPV-vaccinet förhindrar papillomsmitta och förebygger därmed förstadier av cancer i livmoderhalsen, slidan och de yttre könsorganen och förebygger därmed även cancer. Vaccinet fungerar bäst om det ges innan personen blir sexuellt aktiv.

Läs mer

Sant eller falskt

1
2
3
4
5
Vaccinationer orsakar autism
Se svaret

Undersökningen som visade ett samband mellan MPR-vaccin och autism har bevisats vara felaktig. Vaccinernas säkerhet följs omsorgsfullt upp och fördelarna med vaccinationer är större än nackdelarna.

Vacciner bör inte ges åt gravida
Se svaret

Många vacciner främjar både mammans och barnets hälsa.

Inför resor till närområden behövs inga vaccinationer
Se svaret

De viktigaste vaccinationerna för den som reser är samma grundläggande vaccinationer som även i hemlandet bör vara uppdaterade. Man rekommenderar även vaccination mot hepatit A och influensa till dem som reser till närområden. Fästingburen encefalit förekommer allmänt i bland annat den svenska skärgården.

Vaccinerna innehåller farliga halter av giftiga ämnen?
Se svaret

Halterna är betydligt lägre än det vi får i oss via mat och dryck och via den övriga levnadsmiljön.

Vaccinationer behövs inte längre
Se svaret

Den enda sjukdomen som har eliminerats globalt är smittkoppor. Däremot är till exempel mässling ett bra exempel på hur viktigt det är att ta hand om vaccinationsskyddet.

News

Nyheter
26.7.2019

Hepatit, dvs. leverinflammation, är den dödligaste sjukdomen näst efter tuberkulos och 9 gånger fler människor insjuknar i den än i HIV. A- och B-hepatit kan förebyggas med vaccin.

Nyheter
3.7.2019

Enligt THL:s register över smittsamma sjukdomar konstaterades 16 fall av mässling i Finland 2018. Året innan konstaterades 11 fall.

Nyheter
23.4.2019

Fästingarna vaknar till liv på våren när temperaturen är permanent på plus. I Finland påträffas fästingar i nästan hela landet utom i nordligaste Lappland.