Skip to main content

Från och med hösten 2019 inleds HPV-vaccinationerna i femte klass

16.09.2019

Papillomviruset dvs. HPV (human papilloma virus) ger upphov till många typer av cancer. Viruset orsakar infektioner på huden och i könsorganen, och en del symptomfria HPV-infektioner i könsorganen leder till cancer i livmoderhalsen, slidan, de yttre könsorganen eller penis- och analcancer. HPV orsakar också cancer i huvud- och halsregionen.

HPV-vaccinet är särskilt effektivt mot cancer i livmoderhalsen och dess förstadier. Dessutom kan vaccinet förebygga bland annat viss cancer i slidan och de yttre könsorganen, cancer i huvud- och halsregionen samt analcancer. Vaccinet är effektivast om det ges innan sexuellt umgänge börjar.

Från och med hösten 2019 inleds HPV-vaccinationerna i femte klass.  I det nationella vaccinationsprogrammet omfattar HPV-vaccinationerna 11–12 år gamla flickor. Vid den omfattande hälsoundersökningen kan vårdnadshavarna diskutera HPV-vaccinet med skolläkaren och hälsovårdaren. Separat skriftligt tillstånd behövs därför inte.

THL rekommenderar också att HPV-vaccinet införs i vaccinationsprogrammet för pojkar. Vaccinet införs i programmet för pojkar tidigast hösten 2020.

Källor: