Skip to main content

Puutiaisaivotulehdusten määrä kasvoi selvästi vuonna 2023 – Uusia alueita mukaan rokotusohjelmaan eri puolilta Suomea

08.04.2024

puutiaisaivotulehdus-kuvitus

Vuonna 2023 Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin syyskuun loppuun mennessä yhteensä 160 puutiaisaivotulehdustapausta, mikä on 37 enemmän kuin vuonna 2022. Aiempina vuosina puutiaisaivokuumeen esiintyvyyttä on seurattu kalenterivuosittain, mutta vastedes seurantakausi vaihtuu aina syys-lokakuun vaihteessa. Muutoksen vuoksi vuoden 2023 seurantakausi ei ole täysin vertailukelpoinen aiempiin vuosiin. Normaalia lyhyemmästä seurantakaudesta huolimatta tapauksia todettiin enemmän kuin edellisenä kalenterivuonna.

Vuosien 2019–2023 seurantatietojen perusteella puutiaisaivotulehduksen ilmaantuvuus on ollut korkein rannikkoseutujen kunnissa Kustavissa (67 tapausta 100 000:ta asukasta kohden) ja Paraisilla (45/100 000) sekä Ahvenanmaalla (35/100 000). Suurin osa tartunnoista on todettu henkilöillä, joilla ei ollut rokotussuojaa. Rokotussuojasta onkin tärkeää huolehtia erityisesti kansallisen rokotusohjelman piiriin kuuluvalla alueella asuessa. 

Kansallinen rokotusohjelma laajenee uusille alueille

Kansallinen rokotusohjelma puutiaisaivotulehdusta (tick-borne encephalitis, TBE) vastaan laajenee tänä vuonna Kemissä niin, että se kattaa Takajärvi-Haukkarin, Pikku Berliini-Hepolan, Veitsiluodon, Ajoksen ja Peurasaaren postinumeroalueet. Lisäksi mukaan tulevat Tohmajärven kunta, Lappeenrannan Kuusimäki-Lavolan ja Raaseporin Bromarvin postinumeroalueet sekä Helsingin Karhusaari. TBE-rokotuksia jatketaan Ahvenanmaalla, Paraisilla, Simossa, Kemin eteläisissä kaupunginosissa, Kotkan saaristossa, Espoon Suvisaaristossa, Lappeenrannan Sammonlahden kaupunginosassa, Raahen edustalla Preiskarin saaressa, Kustavissa, Sipoon saaristossa, Lohjalla Ojamon, Lylyisen, Hormajärven, Vohloisen, Virkkalan ja Kirkniemen sekä Kirkkonummella Luoman ja Masalan postinumeroalueilla.

Kansallisen rokotusohjelman maksuttomiin rokotuksiin ovat oikeutettuja kaikki kolme vuotta täyttäneet alueen vakituiset asukkaat ja pitkäaikaiset loma-asukkaat. 

Rokotussarjassa kolme annosta

Perusrokotussarjaan kuuluu kolme annosta. Rokotussarja on hyvä aloittaa viimeistään kevään alussa, jotta ehtii saamaan kaksi annosta ennen kesää. Kolmas rokoteannos annetaan 9–12 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta. Rokote on sitä tarpeellisempi, mitä enemmän oleskelee ja liikkuu luonnossa sulan maan aikana. Perussarjan jälkeen tarvittavat tehosteannokset eivät toistaiseksi kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan vaan ovat omakustanteisia. Ensimmäistä tehostetta suositellaan kolmen vuoden kuluttua perussarjasta. 

Rokotussuosituksia myös muille alueille – katso karttasovelluksesta

THL antaa rokotussuosituksia myös kansallisen rokotusohjelman ulkopuolisille alueille, joilla riski ei ole yhtä suuri kuin ohjelmaan kuuluvilla alueilla. Myös rokotussuosituksiin on tehty tälle vuodelle päivityksiä. Rokotussuosituksia koskevilla riskialueilla rokotettava kustantaa rokotussarjan itse. Kuntakohtaisia tapausmääriä ja TBE-rokotussuosituksia voi tarkastella THL:n verkkosivuilla olevasta karttasovelluksesta

TBE-rokote suojaa vain puutiaisaivotulehdukselta. Se ei suojaa muilta puutiaisten välittämiltä taudeilta, kuten borrelioosilta, eikä se estä punkkeja tarttumasta ihoon. Kaikkia punkin levittämiä tauteja voi torjua suojautumalla punkin puremilta esimerkiksi suojaavan vaatetuksen sekä päivittäisen punkkitarkastuksen avulla. 

 

Lähteet: