Skip to main content

HPV vaccineringstiden har temporärt förlängts

02.09.2022

Vaccineringstiden för HPV- eller papillomvirusvaccinationerna har temporärt förlängts till slutet av läsåret 2022–2023. Serien med vaccinationer kan påbörjas ända tills det att personen fyller 18 år. Förlängningstiden beror på coronapandemin. Pga. pandemin har alla vaccineringar inte nödvändigtvis hunnit ges i den tänkta tidtabellen och man ligger efter i tidtabellen med ungdomarnas vaccineringar.

Vaccintäckningen varierar beroende på åldersklass och område, och mer exakta uppgifter om antalet ungdomar som behöver HPV-vaccin finns inte ännu. Enligt en försiktig uppskattning skulle det röra sig om ca 100 000 ungdomar, då man räknar ihop alla åldersklasser i hela landet. 

HPV-vaccinationerna ingår i det nationella vaccineringsprogrammet och erbjuds åt både flickor och pojkar. Vanligtvis består vaccineringsserien av två vaccindoser, en dos som ges åt femteklassare och en dos åt sjätteklassare. Om första dosen ges åt en person som redan fyllt  15 år, behövs tre doser. Vaccinet skyddar bäst då man får det så ung som möjligt.

HPV förorsakar vanligtvis cancer i områden kring huvud och hals, i livmoderhalsen, slidan, de yttre genitalierna,  anus och i penis. HPV smittar via hudkontakt och vid könsumgänge. HPV-vaccinering är det bästa skyddet mot smitta. Vaccinet förhindrar ca 90 % av all cancer i livmoderhalsen och t.o.m.  95 % av de två vanligaste förstadierna av cancer i livmoderhalsen, som den vanligaste HPV-typen ger upphov till.

 

Källor: