Skip to main content

Chefen för THL:s vaccinationsprogramsenhet: Influensavaccinet är som en försäkring att resan på vintersemestern ska lyckas

05.12.2016

Influensa är en komplex sjukdom som kan vara symptomfri. I värsta fall kan en helt frisk person hamna på intensiven och till och med avlida. I Finland insjuknar årligen cirka en halv miljon människor i influensa.

Taneli Puumalainen, chef för THL:s vaccinationsprogramsenhet konstaterar att influensa utgör en betydande sjukdomsbörda för Finland. Cirka 23 000 personer behöver specialsjukvård på grund av influensa och man har uppskattat att tusen personer i Finland avlider i influensa varje år.

Influensa är farligt, särskilt för personer som lider av en grundsjukdom, så barn, gravida och åldringar. Puumalainen rekommenderar att även helt friska personer tar influensavaccinet, särskilt om de avser att resa på julen eller sportlovet.

Puumalainen jämför influensavaccinet med en försäkring för att resan på vintern ska lyckas, eftersom cirka tio procent av befolkningen insjuknar i epidemin. 

Källa:

  • YLE (på finska)