Uutiset

Perjantai 23.9.2022 klo 13:09

Illustrated people with hearts in their arms indicating vaccination

Tutkimuksen mukaan lähes kaikki (96 %) suomalaiset pitävät rokottamista tärkeänä vakavien sairauksien estämisessä.

Maanantai 19.9.2022 klo 12:09

Uusi koronavirus (SARS-CoV-2) aiheuttaa ensisijaisesti pisaratartuntana leviävän äkillisen hengitystieinfektion, jonka taudinkuva voi vaihdella lähes oireettomasta vakavaan. Korkea ikä erityisesti perussairauteen liittyneenä lisää vakavan taudin ja kuoleman riskiä.

Maanantai 12.9.2022 klo 12:09

Tutkimus osoittaa, että sähköisellä rokotuskortilla olisi mahdollista parantaa rokotuskattavuutta. 79 % suomalaisista uskoo, että omasta rokotussuojasta pidettäisiin parempaa huolta, jos rokotustiedot löytäisi esimerkiksi sähköisesti rokotuskortista Omakannasta. Lisäksi yli yhdeksän kymmenestä (91 %) haluaisi saada muistutuksen, kun on aika ottaa tehosterokote. 

Perjantai 2.9.2022 klo 9:09

HPV- eli papilloomavirusrokotteen antamisaikaa on väliaikaisesti pidennetty lukuvuoden 2022–2023 loppuun saakka. Rokotussarja voidaan aloittaa, kunnes nuori täyttää 18 vuotta. Rokotusajan pidennys johtuu koronapandemiasta. Pandemian vuoksi kaikkia rokotuksia ei ole välttämättä ehditty antamaan suunnitellussa aikataulussa, ja nuorten HPV-rokotukset laahaavatkin nyt jäljessä.

Keskiviikko 29.6.2022 klo 9:06

Neuvolat ja kansallinen rokotusohjelma lasten terveyden tukena

Suomen neuvoloissa on jo yli sadan vuoden ajan annettu lasten terveysneuvontaa. Neuvoloissa annettujen rokotusten avulla Suomesta on pystytty hävittämään monia lapsille hengenvaarallisia tartuntatauteja.

Tiistai 14.6.2022 klo 9:06

Lasten rokotuksilla pystytään ehkäisemään monia aiemmin yleisiä ja pahimmillaan hengenvaarallisia sairauksia. Pienimmät lapset ovat suurimmassa vaarassa sairastua.

Suomessa rokottaminen aloitettiin jo 1800-luvun alkupuolella, kun kansalaisia alettiin rokottaa isorokkoa vastaan, mutta Suomi oli pitkään korkean lapsikuolleisuuden maa. 

Tiistai 7.6.2022 klo 13:06

Mielipiteen- ja sananvapaus on yksi keskeisistä ihmisoikeuksista. Onneksi elämme yhteiskunnassa, jossa erilaisten näkemysten esille tuominen on mahdollista. Tärkeää kuitenkin on, että esitetyt tiedot ovat ajantasaisia ja todenperäisiä, eivätkä ainakaan tietoisesti harhaan johtavia. Lääkäreiden, samoin kuin muun terveydenhuollon henkilöstön, osalta vaatimukset laadukkaan viestinnän osalta ovat erityisen korkeita. Tämä koskee myös koronarokotteita.

Torstai 2.6.2022 klo 16:06

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee neljännen koronarokoteannoksen antamista riskiryhmiin kuuluville 70–79-vuotiaille. Riskiryhmiin kuuluvat esimerkiksi vaikeaa sydän- tai keuhkosairautta ja diabetesta sairastavat. Ikä ja perussairaudet lisäävät vakavan koronavirustaudin riskiä, joten suositus mahdollistaa suurimman terveyshyödyn saavuttamisen. 

Keskiviikko 27.4.2022 klo 9:04

Haastattelussa molekyylilääketieteen professori Seppo Ylä-Herttuala Itä-Suomen yliopiston A.I. Virtanen -instituutista.

Koronaviruspandemian taltuttamiseksi on otettu käyttöön aivan uudenlaisia, ennätyksellisen nopeasti kehitettyjä rokotteita. Näiden rokotteiden taustalla olevaa teknologiaa on kuitenkin tutkittu jo yli parikymmentä vuotta ja käytetty menestyksekkäästi useissa potilastutkimuksissa esimerkiksi syöpien hoidossa. 

Sunnuntai 24.4.2022 klo 18:04

Kansainvälistä rokotusviikkoa vietetään vuosittain huhtikuun viimeisellä viikolla (24.-30. huhtikuuta). Teemaviikon tavoitteena on suojella kaikenikäisiä ihmisiä taudeilta edistämällä rokotteiden käyttöä. Rokotukset säästävät miljoonia ihmishenkiä vuosittain, ja ne ovat tunnetusti yksi maailman menestyksekkäimmistä ja kustannustehokkaimmista terveystoimista. 

Maanantai 11.4.2022 klo 10:04

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tartuntatautirekisteriin ilmoitettujen puutiaisaivotulehdustapausten määrä kasvoi viime vuonna huomattavasti edellisvuosiin verrattuna. Vuonna 2021 raportoitiin 150 puutiaisaivotulehdustapausta, ja vuosina 2017–2020 tapauksia kirjattiin 69–91/vuosi. Tapausmäärien kasvua voivat selittää ilmastonmuutos, tietoisuus puutiaisten välittämistä taudeista sekä kotimaan matkailun ja ulkoilun lisääntyminen.

Maanantai 28.3.2022 klo 9:03

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee kolmannen koronarokoteannoksen antamista riskiryhmiin kuuluville 12–17-vuotiaille, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään kuusi kuukautta. Tehosteannoksia on jo aiemmin tarjottu voimakkaasti immuunipuutteisille vähintään 12-vuotiaille. Kolmansia rokoteannoksia suositellaan myös riskiryhmiin kuulumattomille 12–17-vuotiaille, jos se on tarpeen muun kuin lääketieteellisen syyn, kuten matkustamisen, vuoksi.

Maanantai 14.3.2022 klo 10:03

Lääketiedon määrä on kasvanut huimasti viimeisten vuosikymmenien aikana. Vielä muutamia vuosikymmeniä sitten kirjallista tietoa oli saatavilla hyvin niukasti ja digitaalista ei vielä lainkaan. Nykyisin tietoa on mahdollista etsiä kirjallisten tietolähteiden lisäksi internetissä, jonne kuka tahansa voi perustaa verkkosivuston ja tietojen oikeellisuutta ei valvota lainkaan.

Torstai 13.1.2022 klo 10:01

Uudet asiat on helppo mieltää pelottaviksi. Miksi esimerkiksi käyttää täysin uutta RNA-rokoteteknologiaa koronatautia vastaan, kun on olemassa jo pitkään käytössä olleita, perinteisempiä tapoja rokotteiden tuottamiseen?

Tiistai 28.12.2021 klo 13:12

Kunnat voivat jatkossa tarjota koronarokotuksia kaikille 5–11-vuotiaille. Valtioneuvosto muutti koronarokotuksia koskevaa asetusta siten, että koronarokotuksen voivat saada Suomessa kaikki 5 vuotta täyttäneet. Asetus tuli voimaan 23.12.2021. Aiemmin koronarokotetta tarjottiin vain 5–11-vuotiaille, jotka kuuluvat vakavan koronavirustaudin riskiryhmään.

Torstai 25.11.2021 klo 9:11

Suhtaudumme usein uuteen ja tuntemattomaan varauksella. Koronaviruspandemian aikana epäluuloisuutta on liittynyt luonnollisesti myös koronarokotteisiin. Mediassa on esimerkiksi kysytty, voiko mRNA-koronarokote muuttaa ihmisen perimää tai aiheuttaa jotain muuta vakavaa terveyshaittaa.  Oma työkokemukseni tutkijana vaikuttaa suhtautumiseeni rokotteisiin. Olen työskennellyt yli 20 vuotta RNA:n parissa. Itselleni mRNA-rokotteiden teknologia ja vaikutusmekanismi ovat siis hyvin tuttuja. Sen pohjalta tiedän myös, että teknologia on turvallinen.

Torstai 18.11.2021 klo 10:11

Terho Heikkinen

Influenssa on tavallista flunssaa paljon rajumpi tauti, jonka jälkitaudit voivat pahimmillaan johtaa kuolemaan. Se on ainoa perinteinen hengitystieinfektio, johon on olemassa rokote.

Suomessa ei koronapandemian takia ole ollut influenssaepidemiaa noin puoleentoista vuoteen, joten seuraava epidemia on todennäköisesti aiempaa voimakkaampi. 

Tiistai 9.11.2021 klo 19:11

riskiryhmien maksuttomat influenssarokotukset aloitettu

Monet kunnat aloittavat riskiryhmiin kuuluvien influenssarokotukset marraskuun alussa. Influenssarokotteen saavat maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle influenssarokotuksesta on merkittävää hyötyä. 

Maksutta influenssarokotteen saavat 

Tiistai 19.10.2021 klo 10:10

Mika Rämet

Rokotustieto.fi:n vierasblogissa Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet kertoo, miksi rokotuksia kannattaa ottaa erityisesti korona-aikana.

Sivut