Millaisen suojan rokote antaa? | Rokotustieto.fi

Millaisen suojan rokote antaa?

EU:n alueella hyväksytyt koronarokotteet antavat tehokkaan suojan yleisimmälle koronaviruksen tyypille ja erityisesti sen vakaville muodoille. Rokotteita kehittävien lääkeyritysten on pitänyt tutkia tämä tarkasti ennen kuin rokote on saanut myyntiluvan Euroopassa.

Koronarokotteet ovat myös olleet vielä niin vähän aikaa käytössä, ettemme tarkkaan tiedä, kuinka tehokkaasti koronarokotteet ehkäisevät viruksen tarttumista ihmisestä toiseen. Virustaudeissa oireeton kantaja kuitenkin levittää virusta yleisesti ottaen vähemmän kuin kantaja, jolla on oireita. Koska koronarokotteet tarjoavat suojaa koronavirustaudilta ja sen oireilta, voi jokainen suojata rokottautumalla paitsi itseään, todennäköisesti myös muita.

Vielä ei myöskään tiedetä, kuinka kauan koronarokotteen antama suoja taudin vakavaa muotoa vastaan kestää. Myös tästä kertyy pikkuhiljaa pitkän aikavälin tietoa lisää.

Koronavirus muuttuu jatkuvasti matkan varrella ja siksi myös rokotteiden tehoa näiden uusien virusmuotojen aiheuttamia tartuntoja vastaan tutkitaan koko ajan. Nyt tiedetään, että tällä hetkellä käytössä olevat koronavirusrokotteet suojaavat melko hyvin myös tähän mennessä tunnistettuja uusia koronaviruksen muotoja vastaan, mutta rokotteiden suojateho voi olla tiettyjä muunnoksia vastaan heikompi.

Lisätutkimuksia tarvitaan ja tehdään koko ajan. Sitä kautta kertyy uutta tietoa rokotteiden tehosta muuntoviruksia vastaan. Jatkossa voi olla tarpeen kehittää uusia rokoteversioita, jotka tarjoavat tehokkaampaa suojaa myös muuntuneita viruskantoja vastaan.

Lue lisää lähteistä

Page published 20.04.2021 | Page edited 29.10.2021