Hyppää pääsisältöön

Puutiaisaivotulehdusten määrä laski hieman viime vuonna - Espoon Suvisaaristo mukaan kansalliseen rokotusohjelmaan

27.04.2023

puutiaisaivotulehdus-kuvitus

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin vuonna 2022 yhteensä 123 puutiaisaivotulehdustapausta, mikä on hieman vähemmän kuin vuonna 2021, jolloin tapauksia oli 148. Aiempina vuosina tapauksia on ollut alle sata.  

Vuosien 2018–2022 seurantatietojen perusteella puutiaisaivotulehduksen ilmaantuvuus on ollut korkein rannikkoseutujen kunnissa Paraisilla (46 tapausta 100 000:ta asukasta kohden) ja Kustavissa (41/100 000) sekä Ahvenanmaan maakunnassa (38/100 000) ja Lohjalla (16/100 000). Lähes kaikki tartunnat on todettu henkilöillä, joilla ei ollut rokotussuojaa. Rokotussuojasta onkin tärkeää huolehtia erityisesti kansallisen rokotusohjelman piiriin kuuluvalla alueella asuessa. 

Kansallinen rokotusohjelma puutiaisaivotulehdusta vastaan laajenee tänä vuonna Espoon Suvisaaristoon. Suvisaariston lisäksi TBE-rokotuksia jatketaan Ahvenanmaalla, Paraisilla, Simossa, Kemin eteläisissä kaupunginosissa, Kotkan saaristossa, Lappeenrannan Sammonlahden kaupunginosassa, Raahen edustalla Preiskarin saaressa, Kustavissa, Sipoon saaristossa, Lohjalla Ojamon, Lylyisen/Hormajärven, Vohloisen/Virkkalan ja Kirkniemen sekä Kirkkonummella Luoman ja Masalan postinumeroalueilla. 

Kansallisen rokotusohjelman maksuttomiin rokotuksiin ovat oikeutettuja kaikki alueen kolme vuotta täyttäneet vakituiset asukkaat ja pitkäaikaiset loma-asukkaat. Rokotussarjaan kuuluu kolme rokoteannosta. Rokotussarja on hyvä aloittaa viimeistään kevään alussa, jotta ehtii saamaan kaksi rokoteannosta ennen kesää. Kolmas rokoteannos annetaan seuraavana vuonna. Rokote on sitä tarpeellisempi, mitä enemmän oleskelee ja liikkuu luonnossa kesäaikana. 

THL antaa rokotussuosituksia myös kansallisen rokotusohjelman ulkopuolisille puutiaisaivokuumeen riskialueille. Tänä vuonna rokotussuosituksia on päivitetty Espoossa, Hangossa, Joensuussa, Puumalassa, Raaseporissa, Raumalla ja Uudessakaupungissa. Rokotussuosituksia koskevilla riskialueilla rokotettava kustantaa rokotussarjan itse. Kuntakohtaisia tapausmääriä ja TBE-rokotussuosituksia voi tarkastella THL:n verkkosivuilla olevasta karttasovelluksesta

TBE-rokote suojaa vain puutiaisaivotulehdukselta. Se ei suojaa muilta puutiaisten välittämiltä taudeilta, kuten borrelioosilta, eikä se estä punkkeja tarttumasta ihoon. Kaikkia punkin levittämiä tauteja voi torjua suojautumalla punkin puremilta esimerkiksi suojaavan vaatetuksen sekä päivittäisen punkkitarkastuksen avulla. 

Lähteet: 

THL: Puutiaisaivotulehduksen tapausmäärät laskivat hieman edellisvuodesta - kansallinen rokotusohjelma laajenee Espoon Suvisaaristoon  

Mediuutiset: Puutiaisaivotulehdusten määrä väheni hieman viime vuonna – Lähes kaikki tartunnat on todettu rokottamattomilla henkilöillä 

Lisätietoa: 

Torjuttavat taudit: Puutiaisaivotulehdus