Hyppää pääsisältöön

Iäkkäät

Ikääntymisen myötä vastustuskyky laskee, mikä lisää vakavien infektiotautien riskiä. Monelta ikääntyneeltä saattavat puuttua myös lapsuusiän perusrokotukset, sillä rokotuksia alettiin antaa neuvoloissa vasta 1950-luvulta lähtien.
  • Monet rokotuksin estettävät tartuntataudit ja niiden jälkitaudit ovat terveellekin ikääntyneelle vaarallisempia kuin nuoremmille. Siksi rokotussuoja kannattaa tarkistaa.
  • Kurkkumätä-jäykkäkouristusrokotteen on oltava aina ajan tasalla. Tehoste tarvitaan 10 vuoden välein. Jäykkäkouristustartunnan voi saada esimerkiksi eläinten puremista tai haavaan menneestä mullasta. 
  • Influenssarokotusta suositellaan kaikille 65-vuotta täyttäneille, sillä iäkkäämmillä influenssa on usein rajumpi kuin nuoremmilla. He saavat rokotuksen maksutta perusterveydenhuollossa. Rokotteen teho laskee iän karttuessa, mutta myös vakavampien tautimuotojen riski kasvaa. Siksi influenssarokotus on erityisen tarpeellinen.
  • Pneumokokkirokotuksia suositellaan lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville henkilöille. Maksutonta rokotusta tarjotaan kantasolusiirron saaneille, alle 75-vuotiaille voimakkaasti immuunipuutteisille tai vaikeaa munuaissairautta sairastaville sekä 65-84-vuotiaille astmaa tai keuhkoahtaumatautia sairastaville.
  • Vesirokkoviruksen aiheuttaman vyöruusun riski kasvaa voimakkaasti ikääntyessä. Tautia voidaan hoitaa viruslääkkeillä. Vyöruusua vastaan on myös rokotteita, jotka pitää maksaa itse.

Lue lisää lähteistä

Page published 07.07.2015 | Page edited 18.03.2024