Hyppää pääsisältöön

Useat ammattiryhmät tarvitsevat rokotuksia työnsä puolesta

01.12.2023

Myös päivähoidon työntekijät tarvitsevat rokotuksia työnsä puolesta

Sosiaali- ja terveysalan lisäksi monien muiden eri alojen työntekijät tarvitsevat rokotuksia työnsä vuoksi.

Työnantajan on huolehdittava, että työntekijät saavat rokotukset, jos he ovat vaarassa altistua merkittäviä terveysriskejä aiheuttaville mikrobeille, jotka aiheuttavat merkittäviä terveysriskejä ja joita vastaan on olemassa rokote. Rokotteen kustantaa työnantaja, kertoo Helsingin yliopiston työterveyden professori ja lääketieteellisen tiedekunnan varadekaani Kari Reijula.

Työterveyshuolto selvittää riskit ja rokotusten tarpeen

Työterveyshuoltolaki velvoittaa työnantajia tarjoamaan työterveyshuollon kaikille työntekijöilleen. Työntekijät saavat kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat rokotukset omalta terveysasemaltaan, mutta työhön liittyvät rokotukset annetaan työterveyshuollossa.

− Työnantajan on tiedettävä, missä tilanteissa ja työtehtävissä työntekijät voivat joutua kosketuksiin biologisten vaarojen kanssa, ja työterveyshuollon on tehtävä työpaikkaselvitys, jossa määritellään eri työtehtävät ja arvioidaan niiden riskit sekä rokotusten tarve, Reijula sanoo. Hän on toiminut työterveyslääkärinä 35 vuotta.

Eri ammattiryhmien rokotukset

Päivähoidon työntekijät: 

  • Suosituksena influenssarokote, joka suojaa työntekijää pikkulasten paljon sairastamalta influenssalta.
  • Vesirokkorokote suojaa alle 45-vuotiaita naisia, jotka eivät ole sairastaneet vesirokkoa, raskaudenaikaiselta vesirokolta.
  • MPR-rokote suojaa sekä työntekijää että päivähoitoikäisiä lapsia, jotka eivät ole vielä saaneet MPR-rokotusta, tuhka- ja vihurirokolta sekä sikotaudilta.

Koulutyöntekijät: Vesirokkorokote suojaa alle 45-vuotiaita naisia, jotka eivät ole sairastaneet vesirokkoa, raskaudenaikaiselta vesirokolta.
Laboratoriotyöntekijät: Taudinaiheuttajia sisältäviä näytteitä käsittelevä työntekijä on rokotettava silloin, kun tehokas ja turvallinen rokote on käytettävissä. Kausi-influenssavirusta ja poliovirusta käsitteleville työntekijöille annetaan tehosterokotukset.
Vankilatyöntekijät ja poliisi: Suosituksena hepatiitti B -rokote. Erityisen tärkeää on rokottaa terveydenhuollon henkilökunta vankiloissa.
Jätehuollon työntekijät: Yleensä tavanomainen aikuisten rokotussuoja riittää. Rokotus voi kuitenkin olla aiheellinen ulosteiden kautta leviävää hepatiitti A:ta ja poliota vastaan, jos hepatiitti A- tai polioviruksia esiintyy jätevedessä paikallisesti esimerkiksi epidemian takia.
Maastotyöntekijät: Ahvenanmaalla ja muualla Suomessa puutiaisaivotulehduksen esiintymisalueella tartuntariski on maastossa sulan maan aikana työskentelevillä henkilöillä, kuten maanviljely- ja metsätyöntekijöillä, kalastajilla ja rakennustyöntekijöillä. Heidän rokottamistaan kannattaa harkita.

Lue myös sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten rokotuksista
 

Teksti: Leena Koskensalo