Miten koronarokote toimii? | Rokotustieto.fi

Miten koronarokote toimii?

Suomessa koronavirusta vastaan rokotetaan tällä hetkellä niin kutsutuilla mRNA-rokotteilla ja adenovirusvektorirokotteilla. Molemmat koronarokotteet suojaavat COVID-19-taudilta yhtä tehokkaasti, eli nostavat suojaavien vasta-aineiden määrää yhtä paljon elimistössä.

mRNA- ja adenovirusvektorirokotteet eivät sisällä COVID-19-tautia aiheuttavaa virusta tai sen osia.

RNA:lla tarkoitetaan ribonukleiinihappoa, jota sijaitsee soluissa. Lähetti-RNA:n valmistusohjeen mukaan solu tuottaa elimistölle välttämättömiä proteiineja. Lähetti-RNA:n lisäksi rokotteeseen sisältyy vettä, suoloja, sokeria ja rasvoja.

mRNA-rokotteissa on lähetti-RNA:ta (mRNA), jolla pistoskohdassa olevat lihassolut saadaan tuottamaan rokotteen vaikuttavaa ainetta. Koronarokotteiden kohdalla tämä tarkoittaa koronaviruksen pintaproteiinia. Kun pintaproteiinia annostellaan elimistöön, elimistö alkaa tuottaa vasta-ainetta sitä vastaan, eli muodostamaan suojan mahdollista koronavirusta vastaan. 

Myös adenovirusvektorirokotteiden avulla ihmisen omat lihassolut tuottavat koronaviruksen pintaproteiinia. Toimintamekanismi on erilainen – adenovirusvektorirokotteet sisältävät koronaviruksesta monistetun geenin, jonka sisältämän ohjeen avulla koronaviruksen pintaproteiinia eli piikkiproteiinia muodostuu soluihin. 

Rokotteissa tämä geeni on sisällytetty osaksi vaarattoman kuljettajaviruksen, adenoviruksen perimää. mRNA-rokotteiden tavoin adenovirusvektorirokotteissa on myös vettä, suoloja, sokeria ja rasvoja, eivätkä ne sisällä lisääntymiskykyistä koronavirusta.

Lue lisää lähteistä

Page published 20.04.2021 | Page edited 09.12.2021