Hyppää pääsisältöön

Koronarokotteen tehosteannosta suositellaan tietyille riskiryhmille

01.09.2023

rokottautuminen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että vakavan koronataudin riskissä oleville ryhmille annetaan koronarokotteen syystalven 2023 tehosteannos uudella XBB.1.5-varianttivalmisteella, kunhan se on saanut myyntiluvan. Syystalven tehosteannosta suositellaan kaikille 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville sekä vähintään 12-vuotiaille voimakkaasti immuunipuutteisille henkilöille. THL arvioi, että koronarokotteet saataisiin Suomeen ennen marraskuun alkua, jolloin korona- ja influenssarokotteet voitaisiin antaa samalla kertaa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöille syystalven tehosteannosta suositellaan vain silloin, jos työntekijä kuuluu ikänsä tai perussairauksiensa vuoksi tehosteannoksen kohderyhmään. Kaikkien sote-ammattilaisten tehosteannoksille ei ole lääketieteellisiä perusteita, koska XBB.1.5-rokotteiden ei odoteta antavan merkittävää suojaa lievää koronatautia eikä tartuntoja vastaan.

THL:n mukaan uusi muunnos ei todennäköisesti ole aikaisempia vaarallisempi, ja Suomen epidemiatilanne on ollut kesällä rauhallinen. Suomessa ja maailmalla havaituista koronavirusmuunnoksista noin 90 % on ollut XBB-alalinjoja. Tällä hetkellä leviää nopeasti omikronvariantin alalinja EG.5, joka havaittiin ensimmäisen kerran helmikuussa 2023. Sen osuus kaikista havainnoista on kasvanut etenkin Kiinassa, Yhdysvalloissa ja Etelä-Koreassa, ja elokuuhun mennessä sitä oli havaittu 51 maasta. Suomessa EG.5-variantti havaittiin ensimmäisen kerran kesäkuun alussa ja sen osuus kaikista havainnoista oli heinäkuussa noin 5 %. THL arvioi, että XBB-räätälöidyillä rokotteilla saadaan todennäköisesti parempaa suojaa uusien XBB-varianttien aiheuttamia tartuntoja vastaan kuin aiempiin omikronvariantteihin perustuvilla rokotteilla.
 

Lähteet: