Rokotukset Suomessa | Rokotustieto.fi

Rokotukset Suomessa

Mistä ja milloin saan rokotteen, mikä on rokotusjärjestys ja tarvitsenko todistusta rokotteesta?

Mistä ja milloin saan rokotteen? 

Koronarokote tarjotaan maksutta kaikille 12 vuotta täyttäneille, jotka rokotteen haluavat ottaa, sekä yksilölliseen harkintaan perustuen yli 6 kuukauden ikäisille lapsille. Saat kotikunnaltasi tiedon rokotuspaikastasi. Jos sinulla on kysyttävää koronarokotteista tai omasta terveydestäsi, ole yhteydessä omaan terveysasemaasi tai työterveyteen. Myös THL:n sivuilla on ohjeistettu, mistä saat tietoa siitä, miten, mistä ja milloin koronarokotuksen voi saada. 

Riskiryhmien rokotusjärjestys

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on määritellyt kaksi keskeistä ryhmää: henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus ja ne henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus.

Vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavia sairauksia ovat esimerkiksi krooninen vaikea munuaissairaus, vaikea elimistön vastustuskykyä heikentävä tila (elinsiirto, akuutti syöpähoito) ja vaikea krooninen keuhkosairaus.

Vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia ovat esimerkiksi sepelvaltimotauti ja kirroottinen maksasairaus.

THL on koonnut lisätietoa rokotusjärjestyksestä ja riskiryhmistä verkkosivuilleen.

Sähköinen rokotuskortti

Koronapassina toimiva sähköinen EU:n koronarokotustodistus on ollut saatavilla Omakanta-palvelusta 22.6.2021 alkaen. Heinäkuun puolivälistä lähtien EU:n koronatodistus on sisältänyt rokotustodistuksen lisäksi todistuksen negatiivisesta koronatestituloksesta sekä sairastetusta koronavirustaudista, mikäli se on varmistettu positiivisella PCR-testituloksella.

Aiemmin rokotustietoja ei ole ollut saatavilla sähköisesti perinteisen pahvisen rokotuskortin lisäksi. Pian rokotustietojen seuraamisesta tulee kuitenkin helpompaa, sillä Omakanta-palveluun on valmisteilla Rokotteet-osio. 

Jatkossa rokotustiedot tulevat löytymään Omakannasta sähköisessä muodossa sitä mukaa kun rokotteita annetaan. Rokotteen antanut ammattilainen kirjaa rokotteen palveluun, jossa rokotteet näkyvät yhteenvetona. Monella sähköinen rokotuskortti on jo lisätty Omakantaan. 

Lue lisää lähteistä

Page published 20.04.2021 | Page edited 20.02.2023