Hyppää pääsisältöön

Rokotukset Suomessa

Mistä ja milloin saan rokotteen, mikä on rokotusjärjestys ja tarvitsenko todistusta rokotteesta?

Mistä ja milloin saan rokotteen? 

Koronarokote tarjotaan maksutta kaikille 12 vuotta täyttäneille, jotka rokotteen haluavat ottaa, sekä yksilölliseen harkintaan perustuen yli 6 kuukauden ikäisille lapsille. Saat kotikunnaltasi tiedon rokotuspaikastasi. Jos sinulla on kysyttävää koronarokotteista tai omasta terveydestäsi, ole yhteydessä omaan terveysasemaasi tai työterveyteen. Myös THL:n sivuilla on ohjeistettu, mistä saat tietoa siitä, miten, mistä ja milloin koronarokotuksen voi saada. 

Vakavan koronavirustaudin riskiryhmät

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on määritellyt kaksi 12 vuotta täyttäneiden riskiryhmää: henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus ja ne henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus.

Vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavia sairauksia ovat esimerkiksi krooninen vaikea munuaissairaus, vaikea elimistön vastustuskykyä heikentävä tila (elinsiirto, akuutti syöpähoito) ja vaikea krooninen keuhkosairaus.

Vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia ovat esimerkiksi sepelvaltimotauti ja kirroottinen maksasairaus.

THL on koonnut lisätietoa eri ryhmien koronarokotuksista verkkosivuilleen.

Sähköinen rokotuskortti

EU:n koronatodistusta koskeva asetus päättyi 30.6.2023. Tällä hetkellä koronatodistusta ei pääsääntöisesti tarvita matkustaessa, mutta joissain kohteissa sitä voidaan kuitenkin edellyttää. Koronapassina toimiva sähköinen EU:n koronarokotustodistus on edelleen saatavilla Omakanta-palvelusta. 

Aiemmin rokotustietoja ei ole ollut saatavilla sähköisesti perinteisen pahvisen rokotuskortin lisäksi. Nykyisin rokotustietojen seuraaminen on helpompaa, sillä Omakanta-palvelussa on otettu käyttöön osio rokotustiedoille. Tällä hetkellä kaikki rokotukset eivät vielä kuitenkaan näy Rokotukset-osiossa.

Rokotustiedot löytyvät Omakannasta sähköisessä muodossa sitä mukaa kun rokotteita annetaan. Rokotteen antanut ammattilainen kirjaa rokotteen palveluun, jossa rokotteet näkyvät yhteenvetona. Monella sähköinen rokotuskortti on jo lisätty Omakantaan. 

Lue lisää lähteistä

Page published 20.04.2021 | Page edited 26.10.2023