Hyppää pääsisältöön

Millaisen suojan rokote antaa?

EU:n alueella hyväksytyt koronarokotteet antavat tehokkaan suojan erityisesti sairauden vakaville muodoille. Rokotteita kehittävien lääkeyritysten on pitänyt tutkia tehokkuus tarkasti ennen kuin rokote on saanut myyntiluvan Euroopassa.

Koronavirus aiheuttaa äkillisen hengitystieinfektion, jonka taudinkuva voi vaihdella oireettomasta erittäin vakavaan, jopa tehohoitoa vaativaan tilaan. Lisäksi osa potilaista saattaa kärsiä taudin pitkäaikaisseurauksista, kuten väsymyksestä, hengenahdistuksesta, yskästä sekä nivel- ja rintakivuista. Koronarokotteet ehkäisevät tehokkaasti taudin vakavaa muotoa ja vähentävät sairaalaan joutumisen sekä pitkäaikaisseurauksien riskiä. Rokotteet myös vähentävät tartuntoja jonkun verran.

Koronatartuntoja esiintyy rokotteista huolimatta, mutta rokotetuilla tauti on todennäköisesti lievempi kuin rokottamattomilla henkilöillä. Rokotteiden antama suoja vakavaa tautia vastaan on selvästi parempi ja pitkäkestoisempi kuin suoja itse tartuntaa vastaan.

Koronavirus muuttuu jatkuvasti matkan varrella ja siksi myös rokotteiden tehoa näiden uusien virusmuotojen aiheuttamia tartuntoja vastaan tutkitaan koko ajan. Koronavirusrokotteet suojaavat melko hyvin myös tähän mennessä tunnistettuja uusia koronaviruksen muotoja vastaan, mutta rokotteiden suojateho voi olla tiettyjä muunnoksia vastaan heikompi. Viime aikoina on myös kehitetty koronarokotteita, jotka on räätälöity nimenomaan tiettyjä koronaviruksen muotoja vastaan. Lisätutkimuksia kuitenkin tarvitaan ja tehdään koko ajan. 

Lue lisää lähteistä

Page published 20.04.2021 | Page edited 31.10.2023