Hyppää pääsisältöön

Maahanmuuttajat

Maahanmuuttajien rokotussuoja vaihtelee sen mukaan, mistä hän on kotoisin. Osa maahanmuuttajista on oikeutettuja saamaan rokotukset suomalaisen rokotusohjelman mukaisesti maksutta. Rokotustarpeen arviointi ja rokotusten aloittaminen tulisi tehdä mahdollisimman pian maahan saapumisen jälkeen.
  • Rokotusohjelman mukaiset rokotukset tarjotaan turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua hakeville lapsille ja odottaville äideille, opiskeluterveydenhuoltoa käyttäville ulkomaalaisille opiskelijoille, kiintiöpakolaisille, turvapaikan tai oleskeluluvan saaneille sekä muille pysyvästi Suomeen muuttaneille kuten esimerkiksi adoptoiduille lapsille. Lisäksi lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville tarjotaan riskiryhmien rokotteita. 
  • Jos maahanmuuttajan rokotuksissa on puutteita, rokotukset täydennetään suomalaisen rokotusohjelman mukaisesti. Jos maahanmuuttaja ei ole saanut rokotuksia tai rokotuksista ei ole tietoa, rokotussuoja rakennetaan alusta alkaen nopeutetulla aikataululla.
  • Maahanmuuttaja saattaa tarvita myös kansallisen rokotusohjelman ulkopuolisia rokotuksia lähtömaan tautitilanteen perusteella. Näitä ovat esimerkiksi tuberkuloosi- ja hepatiitti B-rokotukset. 
  • Tuberkuloosi- eli BCG-rokotusta tarjotaan alle 7-vuotiaille lapsille, jotka saapuvat korkean tuberkuloosi-ilmaantuvuuden maasta. Lisäksi sitä suositellaan kaikille alle 7-vuotiaille lapsille, jotka eivät ole aiemmin saaneet BCG-rokotusta ja ovat saapuneet Suomeen pakolaisleiriltä tai mahdollisesti salakuljetettuna turvapaikanhakijana tai asuvat vastaanottokeskuksessa tai alaikäisyksikössä. 
  • Aikuiselle turvapaikanhakijalle tarjotaan yksilön ja väestön suojelun kannalta välttämättömät rokotukset. Jokaisella turvapaikanhakijalla tulisi olla suoja ainakin kurkkumätää, poliota ja tuhkarokkoa vastaan. 
  • On myös tärkeää, että suoja koronavirusta vastaan on kunnossa. Vastaanottokeskuksissa asuville turvapaikanhakijoille tarjotaan lisäksi influenssarokotetta. 
  • Poliorokotussuoja tarkistetaan ja täydennetään tarvittaessa kaikilta korkean polioriskin maista saapuvilta, jotka ovat oleskelleet polioriskimaassa vähintään 4 viikkoa. Heille tarjotaan poliorokotusta, jos edellisestä rokotuksesta on kulunut yli 12 kuukautta. Myös korkean polioriskin maasta saapuvien kanssa asuvien poliosuoja on hyvä tarkistaa.
  • Euroopan maiden rokotusohjelmista löytyy tietoa Euroopan tautikeskuksen (ECDC) sivuilta. Lisäksi Maailman terveysjärjestö WHO ylläpitää maakohtaista listaa rokotusohjelmista. Kaikki maahanmuuttajat eivät kuitenkaan ole saaneet perusrokotuksia. Jos rokotuksista ei ole varmuutta, on parempi rokottaa kuin olla rokottamatta. Maahanmuuttaja on myös saattanut saada lähtömaassaan tarpeellisia rokotteita, jotka eivät kuulu rokotusohjelmaan Suomessa. Näitä rokotuksia ei välttämättä tarvitse jatkaa, mutta halutessaan maahanmuuttaja voi ostaa kyseiset rokotteet apteekista lääkemääräyksellä.

Lue lisää lähteistä

Lue tietoa rokotuksista somalin kielellä Akhri wax badan oo tallaalada ku saabsan oo Soomaali ku qoran.

Page published 07.07.2015 | Page edited 15.03.2024