Hyppää pääsisältöön

Kehittäminen

Uusien rokotteiden kehittäminen ja niiden saaminen käyttöön on yleensä kestänyt vuosia. Koronaviruspandemia on kuitenkin saanut kaikki alan tutkijat tekemään yhteistyötä aivan uusilla tavoilla, jotta turvallisia ja tehokkaita rokotteita on onnistuttu kehittämään mahdollisimman nopeasti. Koronarokotteet ovat läpikäyneet kaikki normaalit rokotteiden tutkimusvaiheet.

Tiedeyhteisö, niin akateemiset kuin lääkeyritystenkin tutkijat, on jakanut tietoja globaalisti ja yhteistyöprosesseja on nopeutettu. Koronarokotteen kehittämiseen on myös investoitu valtavasti. Aikaisempien tutkimusten tuloksia on analysoitu ja yhdistelty. 

Rokotteiden käyttöönottoa on nopeuttanut myös se, että viranomaiset ovat käyttäneet paljon resursseja tutkimustiedon käsittelyyn. Tietoa on myös käsitelty aivan uudella tavalla ns. rullaavalla menettelyllä. Tämä tarkoittaa sitä, että rokotteita kehittävät yritykset ovat voineet sitä mukaa kun tutkimustietoa kertyy toimittaa sitä viranomaisen arvioitavaksi. Tavallisesti viranomainen aloittaa tiedon arvioinnin vasta, kun aivan kaikki tutkimustieto on kasassa.  

Myös Euroopan komissio on käsitellyt rokotteiden myyntilupahakemukset paljon tavanomaista nopeammin.

Lue lisää lähteistä

Page published 20.04.2021 | Page edited 31.10.2023