Hyppää pääsisältöön

Miten koronarokote toimii?

Suomessa koronavirusta vastaan on rokotettu niin kutsutuilla mRNA-rokotteilla, adenovirusvektorirokotteilla ja proteiinirokotteilla. Kaikki koronarokotteet suojaavat COVID-19-taudilta yhtä tehokkaasti.

Nämä rokotteet eivät sisällä COVID-19-tautia aiheuttavaa virusta.

RNA:lla tarkoitetaan ribonukleiinihappoa, jota sijaitsee soluissa. Lähetti-RNA:n valmistusohjeen mukaan solu tuottaa elimistölle välttämättömiä proteiineja. Lähetti-RNA:n lisäksi rokotteeseen sisältyy vettä, suoloja, sokeria ja rasvoja.

mRNA-rokotteissa on lähetti-RNA:ta (mRNA), jolla pistoskohdassa olevat lihassolut saadaan tuottamaan rokotteen vaikuttavaa ainetta. Koronarokotteiden kohdalla tämä tarkoittaa koronaviruksen pintaproteiinia. Kun pintaproteiinia annostellaan elimistöön, elimistö alkaa tuottaa vasta-ainetta sitä vastaan, eli muodostamaan suojan mahdollista koronavirusta vastaan. 

Myös adenovirusvektorirokotteiden avulla ihmisen omat lihassolut tuottavat koronaviruksen pintaproteiinia. Toimintamekanismi on erilainen – adenovirusvektorirokotteet sisältävät koronaviruksesta monistetun geenin, jonka sisältämän ohjeen avulla koronaviruksen pintaproteiinia eli piikkiproteiinia muodostuu soluihin. 

Rokotteissa tämä geeni on sisällytetty osaksi vaarattoman kuljettajaviruksen, adenoviruksen perimää. mRNA-rokotteiden tavoin adenovirusvektorirokotteissa on myös vettä, suoloja, sokeria ja rasvoja, eivätkä ne sisällä lisääntymiskykyistä koronavirusta.

Proteiinirokotteissa vaikuttavana aineena on laboratoriossa tuotettu koronaviruksen piikkiproteiini. Elimistö alkaa suojautua vierasta piikkiproteiinia vastaan tuottamalla vasta-aineita ja aktivoimalla T-auttajasoluja, jolloin muodostuu suoja mahdollista koronavirusta vastan. Piikkiproteiinin lisäksi rokote sisältää tehosteainetta, Matrix-M. Apuaineina on myös vettä, suoloja, polysorbaatti 80 sekä pieniä määriä rokotteen oikeaa koostumusta ylläpitäviä muita aineita. Rokotteet eivät sisällä eläviä koronavirustaudin aiheuttajaviruksia. 

Lue lisää lähteistä

Page published 20.04.2021 | Page edited 26.10.2023