Hyppää pääsisältöön

Aikuiset

Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat rokotukset saa maksutta terveysasemalta. Yksityisellä lääkäriasemalla rokotukset ovat maksullisia. Aikuisen on huolehdittava itse, että rokotussuoja on ajan tasalla.
  • Joitain lapsena ja nuorena saatuja rokotuksia tehostetaan aikuisiässä, jotta suoja tautia vastaan säilyy. Kurkkumätä-jäykkäkouristusrokotteesta on otettava tehoste 20 vuoden välein 65-vuotiaaksi, jonka jälkeen tehosteväli on 10 vuotta.
  • Poliorokotetta ei normaalisti tarvitse tehostaa aikuisena, mutta sitä suositellaan riskialueille matkustaville, sieltä saapuville sekä heidän lähipiirilleen.
  • Suojan varmistamiseksi jokaisella aikuisella on oltava tuhkarokkoa, vihurirokkoa ja sikotautia vastaan joko sairastettujen tautien tai kahden MPR-rokoteannoksen antama suoja. 
  • Influenssarokote annetaan maksutta niille aikuisille, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joille influenssarokotuksesta on merkittävää hyötyä. Se annetaan myös vakavalle influenssalle erityisen alttiiden henkilöiden lähipiirille sekä sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstölle, joka osallistuu potilaiden ja asiakkaiden välittömään hoitoon tai huoltoon. 
  • Puutiaisaivotulehdusrokotus eli TBE-rokotus annetaan maksutta vakituisesti tai kesäasunnossa asuville sellaisilla alueilla, joissa puutiaisaivotulehduksen ilmaantuvuus on suuri. 
  • Maksuttomiin hepatiitti A- ja B-rokotuksiin ovat oikeutettuja ne, joilla on elinolosuhteidensa vuoksi lisääntynyt tartuntavaara.
  • Pneumokokkirokote annetaan maksutta kantasolusiirron saaneille, alle 75-vuotiaille voimakkaasti immuunipuutteisille tai vaikeaa munuaissairautta sairastaville (GFR ≤ 30, nefroottinen oireyhtymä) sekä 65-84-vuotiaille astmaa tai keuhkoahtaumatautia sairastaville henkilöille.
  • Työnantaja kustantaa ne rokotukset, jotka työntekijä tarvitsee työnsä vuoksi tai esimerkiksi työmatkoilla.
  • Muista, esimerkiksi matkailijan rokotuksista, löytyy lisätietoa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Matkailijan terveysoppaasta

Rokote

Kenelle ja milloin?

Kurkkumätä-jäykkäkouristusrokote, dT

Tehosterokotus 10 (yli 65-vuotiaille) tai 20 (25–65-vuotiaille) vuoden välein

Poliorokote, IPV

Tehosterokotus, jos henkilö matkustaa yli neljäksi viikoksi korkean polioriskin maahan tai tulee Suomeen, kun on oleskellut korkean polioriskin maassa yli neljä viikkoa (12 kk edellisestä rokotuksesta)

Tuhkarokko-, sikotauti- ja vihurirokkorokote, MPR

Jokaisella aikuisella tulee olla joko sairastettujen tautien tai kahden MPR-rokoteannoksen antama suoja

Lue lisää lähteistä

Page published 02.07.2015 | Page edited 15.03.2024