Hyppää pääsisältöön

Nyt on aika ottaa influenssarokotus

21.12.2022
Henkilö sängyssä
 
Influenssa on tavallista flunssaa paljon rajumpi tauti, jonka jälkitaudit voivat pahimmillaan johtaa kuolemaan. Se on ainoa perinteinen hengitystieinfektio, johon on olemassa rokote. 

 

Rokotuskattavuudessa ollut puutteita 

Valtakunnallisen rokotusrekisterin mukaan kaudella 2021–2022 yli 65-vuotiaiden influenssarokotuskattavuus nousi merkittävästi. Aiempina vuosina vain noin puolet ikäryhmästä on ottanut influenssarokotteen, mihin on lastentautiopin professori Terho Heikkisen mukaan kaksi syytä. 
 
− Influenssaa ei pidetä kovin vaarallisena ja ihmisiltä on voinut unohtua, miten paha tauti oikeasti on kyseessä. Ja koska influenssarokotteen teho vaihtelee vuosittain, sille on syntynyt maine, että se ei tehoa tarpeeksi hyvin. 
 
Rokotteen eri vuosina vaihteleva teho selittyy influenssaviruksen nopealla muuntautumisella. Koska rokotteiden valmistus täytyy aloittaa jo noin vuotta ennen seuraavan talven epidemiaa, epidemian saapuessa virus on voinut jo muuntautua niin paljon, ettei rokote enää tepsi parhaalla mahdollisella tavalla juuri silloin kiertävään viruskantaan.  
 
− Mutta vaikka rokotteen teho olisi vain 40 prosenttia, se on silti paljon parempi kuin nolla, Heikkinen korostaa. 

Rokotuskattavuus saattaa parantua  

− Tänä vuonnakin entistä useampi saattaa haluta influenssarokotuksen, sillä koronapandemian myötä tietoisuus rokotusten tärkeydestä on lisääntynyt, Heikkinen sanoo.  
 
Koronapandemia ei vielä ole ohi, ja influenssan sekä koronan sairastaminen samaan aikaan on vaarallista. Influenssakin tarttuu ihmisten välisessä kontaktissa, ja mitä tiheämmin ihmiset asuvat, sitä suurempi on tartunnan riski.  
 
Influenssarokotusten kattavuudessa on alueellisia eroja. Pohjanmaalla rokotuskattavuus on kaikissa rokotteissa yleensä aina alhaisin. Se voi Heikkisen mukaan johtua muun muassa periaatteellisista näkemyseroista, virheellisistä uskomuksista sekä vahvoista paikallisista mielipidevaikuttajista, joiden kannanotot leviävät alueella.  

Influenssan komplikaatiot 

Influenssaviruksen aiheuttaman hengitystieinfektion taudinkuva ulottuu oireettomasta tartunnasta aina tappavaan tautiin.  
 
− Useimmilla ihmisillä influenssan oireina ovat korkea kuume, kova yskä, päänsärky ja lihassärky. Osalle tulee lisäoireita – aikuisilla yleensä keuhkokuume ja lapsilla korvatulehdus. Vielä pahempana jälkitautina joillekin voi tulla monielinvaurio, joka usein johtaa kuolemaan. Influenssaan kuolevilla vanhuksilla keuhkokuume on useimmiten viimeinen vaihe, Heikkinen kertoo. 
 
Päinvastoin kuin koronassa, pienten lasten sairastuvuus influenssaan on ylivoimaisesti suurinta, ja he levittävät tautia eniten.  

Lasten rokotukset säästävät terveydenhuollon kuluja 

− Vanhuksille ei Suomessa tehdä tarpeeksi influenssaan liittyvää diagnostiikkaa. Mutta lapsille virusdiagnostiikkaa tehdään, joten me tiedämme, mikä lasten influenssan hintalappu on, Heikkinen sanoo. 
 
Suomessa yli kuusi kuukautta vanhat, alle seitsenvuotiaat lapset rokotetaan vuosittain kausi-influenssaa vastaan kansallisen rokotusohjelman osana. Turun yliopisto ja THL ovat yhdessä tehneet tutkimuksen, jossa verrattiin rokotusohjelman kustannuksia siihen, miten paljon sillä saavutetaan säästöjä alentuneen influenssasairastuvuuden ansiosta.  
 
− Tutkimuksemme osoitti, että influenssarokotuksen taloudellinen hyöty jokaista alle kolmivuotiasta lasta kohti on noin 12 euroa. Terveydenhuollolle koituva laskennallinen kokonaissäästö on siis miljoonia. Lasten rokotukset hyödyttävät myös heidän vanhempiaan työpoissaolojen vähentymisenä. 
 
Rokotustieto.fi 
Teksti: Leena Koskenlaakso