Hyppää pääsisältöön

Koronavirusrokotusta tarjotaan 5–11-vuotiaille sekä kolmansia rokoteannoksia kaikille yli 18-vuotiaille

28.12.2021

Kunnat voivat jatkossa tarjota koronarokotuksia kaikille 5–11-vuotiaille. Valtioneuvosto muutti koronarokotuksia koskevaa asetusta siten, että koronarokotuksen voivat saada Suomessa kaikki 5 vuotta täyttäneet. Asetus tuli voimaan 23.12.2021. Aiemmin koronarokotetta tarjottiin vain 5–11-vuotiaille, jotka kuuluvat vakavan koronavirustaudin riskiryhmään.

Suomessa noin viidellä prosentilla 5–11-vuotiaista oli todettu varmistettu koronainfektio marraskuun 2021 loppuun mennessä ja sairaalassa heistä oli hoidettu 0,2 %. Arvioiden mukaan 5–11-vuotiaiden ikäryhmästä 20–40 % saisi tartunnan maaliskuun 2022 loppuun mennessä ja heistä noin 30–100 joutuisi sairaalahoitoon, ellei ikäluokkaa rokotettaisi.

Koronarokotteet vaikuttavat aiheuttavan muista maista kertyneen tiedon perusteella samankaltaisia yleisiä haittavaikutuksia 5–11-vuotiaille lapsille kuin yli 12-vuotiaille. Valtaosa haittavaikutuksista on lieviä ja ohimeneviä, kuten antopaikan punoitus ja turvotus, kuume, päänsärky, väsymys, lihaskipu sekä vilunväristykset.

THL suosittelee lisäksi kolmansien koronarokoteannosten tarjoamista kaikille täysi-ikäisille 4–6 kuukautta toisen rokoteannoksen jälkeen. 60 vuotta täyttäneet sekä muihin riskiryhmiin kuuluvat voivat saada kolmannen rokoteannoksen, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 3–4 kuukautta. Voimakkaasti immuunipuutteisille kolmatta annosta suositellaan kaksi kuukautta toisen annoksen jälkeen. Vakavasti immuunipuutteisille suositellaan myös neljänsiä koronarokoteannoksia.

Lähteet