Hyppää pääsisältöön

Koronarokotukset käynnissä – THL tarkentanut riskiryhmien rokotusjärjestystä

15.02.2021

Koronarokotukset käynnissä – THL tarkentanut riskiryhmien rokotusjärjestystä

Koronarokotukset aloitettiin Suomessa joulukuun 2020 lopussa. Koska rokotteita on aluksi tarjolla rajoitetusti, on rokotusjärjestys päätetty lääketieteellisen riskiarvion perusteella. Ensimmäisenä rokote on tarjottu koronapotilaita hoitavalle terveydenhuollon henkilöstölle sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilöstölle ja asukkaille. Heidän jälkeensä rokotetaan ikääntyneet, ja tämän jälkeen rokotukset aloitetaan riskiryhmille.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on laatinut priorisointilistan, jonka perusteella määräytyy, missä järjestyksessä koronavirusrokotteita tarjotaan eri taustasairauksia sairastaville eli riskiryhmään kuuluville. Taustasairaudet on jaettu kahteen ryhmään. Ensimmäiseen ryhmään kuuluvat vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavat sairaudet ja toiseen vakavalle koronavirustaudille altistavat sairaudet. Rokotetta tarjotaan ensin ryhmälle 1 ja sen jälkeen ryhmälle 2.

Kunnat vastaavat rokotusten järjestämisestä ja tiedottavat kuntalaisille, missä ja milloin rokotuksen voi ottaa. Koronarokotusten edistymistä on mahdollista seurata THL:n sivuilla

Lähteet