Hyppää pääsisältöön

Asiantuntijat ja lapsiasiavaltuutettu haluavat vesirokkorokotteen rokotusohjelmaan

12.04.2016

Vesirokkoon sairastuvat käytännössä kaikki. Taudinkuva vaihtelee lievästä erittäin vaikeaan, jopa henkeä uhkaavaan tautiin. Asiantuntijoiden mukaan rokote hävittäisi vesirokon Suomesta parissa vuodessa. Vesirokkorokotetta on käytetty maailmalla 1990-luvulta lähtien, ja se on osoittautunut rokotettavalle turvalliseksi.

Lapsiasiavaltuutettu huolissaan lasten hyvinvoinnista

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila perustelee rokotteen ottamista kansalliseen rokotusohjelmaan lasten hyvinvoinnin lisäämisellä ja hoitokustannusten säästämisellä. Asiantuntijoiden tapaan hän pitää vesirokkorokotetta kannattavana investointina.

”Rokottamisella voidaan estää tehokkaasti lapsen terveydentilaa heikentävien tautien tarttumista. Investoiminen lapsiin on sekä kansanterveyden että kansantalouden etu. Hallituksen tulisi seuraavassa valtion talousarviossa päättää tätä koskevasta rahoituksesta, mikä olisi kokonaistaloudellisesti säästöä”, Kurttila toteaa tiedotteessaan.

Vesirokko aiheuttaa 76 000 päivää työpoissaoloja

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n rokoteasiantuntijoiden mukaan vesirokkorokotuksen ottaminen kansalliseen rokotusohjelmaan säästäisi terveydenhuollon kustannuksia vuosittain noin kaksi miljoonaa euroa.

Vesirokon muut aiheuttamat kustannukset ovat moninkertaiset. Vanhemmat ovat lasten vesirokon takia poissa työstä vuosittain noin 76 000 päivää. THL:n arvion mukaan tämä aiheuttaa noin 14 miljoonan euron kustannukset yhteiskunnalle.

Rokotusohjelman on arvioitu maksavan 4,2 miljoonaa euroa vuosittain. Kun otetaan huomioon koko yhteiskunnan etu, jokainen vesirokkorokotteeseen sijoitettu euro maksaisi itsensä nopeasti takaisin yli kolminkertaisesti. Toistaiseksi rokotteelle ei ole myönnetty rahoitusta valtion talousarviossa.

Rokotteen voi jo nyt ottaa omakustanteisesti

Rokotteen voi jo nyt ottaa Suomessa, jos sen maksaa itse. Reseptin rokotteelle saa neuvolasta, terveyskeskuksesta tai lääkäriasemalta.

Rokotteita annetaan myös hedelmällisessä iässä oleville naisille, jotka työskentelevät esimerkiksi päiväkodeissa. Vesirokko on erityisen vaarallinen raskaana oleville.

Lähteet