Hyppää pääsisältöön

Hinkuyskä lisääntynyt Suomessa – rokote raskausaikana voi suojata myös syntymätöntä lasta

09.01.2017

Hinkuyskätapauksien määrä on kaksinkertaistunut Suomessa viimeisen vuoden aikana.  THL:n tartuntatautirekisteristä selviää, että joulukuussa 2016 varmennettuja tapauksia oli 386, kun edellisvuonna niitä oli vain 165. 

Hinkuyskä on bakteerin aiheuttama keuhkoputkentulehdus, joka oireilee aluksi flunssan kaltaisesti. Pikkuhiljaa puuskittaiset yskänkohtaukset kuitenkin lisääntyvät ja niiden aikana on vaikea hengittää. Pikkuvauvoille hinkuyskä voi olla hengenvaarallinen. Edellisen kerran Suomessa hinkuyskään on kuollut pikkuvauva vuonna 2014.

Suomessa on aloitettu odottaville äideille rokotetutkimus, jossa selvitetään miten raskauden aikana annettu hinkuyskärokote vaikuttaa vauvaan. Äidin rokottaminen hinkuyskää vastaan raskauden loppuvaiheessa saattaa suojata myös vastasyntynyttä. Monissa maissa odottavien äitien rokottaminen hinkuyskää vastaan onkin jo yleinen käytäntö. Esimerkiksi Englannissa odottavat äidit ovat saaneet hinkuyskärokotteen osana kansallista rokotusohjelmaa jo vuodesta 2012 lähtien. Suomen rokotusohjelmassa lapset saavat hinkuyskärokotteen kolmikuisina.

Tutkimuksen toteuttaa Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskus ja siihen voi osallistua tutkimusklinikoilla Tampereella, Turussa, Porissa, Seinäjoella, Kokkolassa ja Oulussa.

Lähteet