Hyppää pääsisältöön

Apinarokko, dengue ja RS-virus lisätty Rokotustieto.fi-sivustolle

18.12.2023

rokottautuminen

Rokotustieto.fi-sivustolle on lisätty uutta sisältöä torjuttaviin tauteihin liittyen. Sivuston Torjuttavat taudit -osioon on koottu lyhyitä tietoiskuja sairauksista, joilta voidaan suojautua rokotteiden avulla. Uusia, osiossa listattuja torjuttavia tauteja ovat apinarokko, dengue sekä RS-virus. Tietoiskut sisältävät myös tietoa tarjolla olevista rokotteista sekä muita hyödyllisiä linkkejä. 

RS-virus (respiratory syncytial virus) aiheuttaa aikuisilla ja vanhemmilla lapsilla yleensä lievän ylempien hengitysteiden infektion. Iäkkäillä ja pienillä lapsilla se voi aiheuttaa vakavan alahengitysteiden infektion, keuhkokuumeen tai bronkioliitin eli ilmatiehyiden tulehduksen, jolloin vaikeat hengitysvaikeudet saattavat vaatia sairaalahoitoa. RS-virus leviää tehokkaasti pisaratartuntana ja aiheuttaa infektioita yleensä talvisaikaan. Rokote ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan, mutta rokotteen voi hankkia reseptillä apteekista tai lääkäriasemalta.

Dengueviruksen aiheuttama kuumetauti leviää ensisijaisesti hyttysen välityksellä. Valtaosa denguetartunnoista on täysin oireettomia tai lieväoireisia. Vakavissa muodoissa tartunta voi kehittyä verenvuotokuumeeksi tai shokkioireyhtymäksi ja johtaa kuolemaan. Aiempi dengueinfektio lisää vakavan tautimuodon todennäköisyyttä. Sairautta esiintyy laajasti maapallon trooppisilla sekä subtrooppisilla alueilla Aasiassa, Etelä-Amerikassa ja Afrikassa. Rokote ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan, mutta rokotteen voi hankkia reseptillä apteekista tai lääkäriasemalta.

Apinarokko on viruksen aiheuttama infektiotauti. Apinarokko tarttuu ensisijaisesti eläimistä ihmisiin, mutta voi tarttua myös ihmisestä toiseen erityisesti suorassa kontaktissa sairastuneen ihmisen ihomuutoksiin ja pisaratartuntana pitkään kestävässä kasvokkaisessa lähikontaktissa. Pääsääntöisesti apinarokko tarttuu ihmisten välillä huonosti. Vuonna 2022 Afrikan ulkopuolella todetuista tartunnoista valtaosa on saatu seksissä. Taudin iho-oireet alkavat yleensä 1–3 päivää kuumeen alkamisen jälkeen. Rakkulamaista ihottumaa muodostuu erityisesti kasvoihin sekä käsien ja jalkojen alueelle. Yleensä tauti paranee itsestään oireiden kestettyä 2–4 viikkoa. Apinarokko voi aiheuttaa myös vakavan taudin erityisesti, jos puolustuskyky on heikentynyt. Suomessa rokote annetaan apinarokolle altistuneille ja riskiryhmiin kuuluville.

Lue lisää: Torjuttavat taudit

 

Rokotustieto.fi-sivusto on kansalaisille suunnattu verkkopalvelu, jonka tavoitteena on tuottaa helposti ymmärrettävää ja luotettavaa tietoa rokotteista ja rokottautumisesta. Sivusto on tarjonnut tietoa jo vuodesta 2014, jolloin se toteutettiin osana Luotettavaa tietoa rokotteista -kehittämisprojektia. Sivustoa ylläpitää Pharmaca (ent. Lääketietokeskus) yhteistyössä yhdistysten ja yritysten kanssa.