Hyppää pääsisältöön

Sekä matkailu että maahanmuutto vaativat rokotussuojan tarkistamista

20.03.2023

Carlson

Ennen matkalle lähtöä on syytä saattaa rokotukset ajan tasalle. Lisärokotukset ovat joskus tarpeen. Myös maahanmuuttajat tarvitsevat usein lisärokotuksia.  

Matkavarausten ja -lippujen ohella matkailijan täytyy huolehtia myös rokotuksista. 

− Pakollisten Suomessa vaadittavien rokotusten lisäksi tarvitaan matkakohteesta riippuen myös lisärokotuksia, sanoo matkailulääkäri, Helsingin yliopiston dosentti Petteri Carlson. 

Lisärokotusten tarpeeseen vaikuttaa Carlsonin mukaan useampi tekijä: se, miten matkustaa (onko kyseessä valmismatka vai reppureissu), missä matkustaa (suuntautuuko matka viidakkoon vai matkanjärjestäjän varaamaan hotelliin), samoin kuin matkailijan ikä ja harrastukset. Myös alueelliset erot on hyvä ottaa huomioon, koska joissakin isoissa maissa jotain tautia voi esiintyä vain tietyssä osassa maata. 

− Hyvä tiedonlähde on THL:n eli Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaisema Matkailijan terveysopas, johon löytyy linkki osoitteesta Terveyskirjasto.fi. Siinä on aakkosittain lueteltu matkakohteet ja sieltä löytyy paljon hyödyllistä tietoa rokotuksista, Carlson kertoo. 

Lasten aikaistettu rokotus 

− Joitain lasten rokotuksia on syytä aikaistaa ennen matkaa. Esimerkiksi MPR-rokote tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan kuuluu tähän joukkoon. Kansallisen rokotusohjelman mukaisesti MPR-rokote annetaan kahdessa erässä, ensimmäinen 12 kuukauden iässä ja tehosterokote 6-vuotiaana. Jos lähtee matkalle tällä välillä, esimerkiksi kaksi vuotta täyttänyt lapsi tarvitsee ylimääräisen rokoteannoksen. 

Raskaana oleville rajoituksia 

− MPR-rokote on ehdottomasti kielletty raskaana olevilta, koska se sisältää elävää, heikennettyä vihurirokkovirusta, joka on vaarallista sikiön kehitykselle, Carlson sanoo. 

Myös keltakuumerokote sisältää eläviä viruksia, joten sitä annetaan vain harkiten. Sitä vastoin tetanus- eli jäykkäkouristusrokotetta ja influenssarokotetta voidaan antaa vapaasti kaikille odottaville äideille. 

Malaria on raskaana oleville erityisen vaarallinen tauti. Carlson kehottaakin raskaana olevia välttämään malaria-alueille matkustamista. 

Pitkäaikaissairaiden syytä rokottautua 

Pitkäaikaissairaudet eivät ole este rokotusten ottamiselle. Carlson kuitenkin varoittaa, että tietyt sairaudet, kuten vaikkapa syöpä, heikentävät immuunivastetta. Silloin ihmisen immuunijärjestelmä ei pysty suojaamaan elimistöä ulkoisilta taudinaiheuttajilta yhtä tehokkaasti kun normaalisti. Esimerkiksi keltakuumerokote sisältää eläviä, heikennettyjä keltakuumeviruksia, ja on olemassa riski, että ne voivat aiheuttaa itse taudin. Myös influenssa voi olla vaarallinen immuunipuutteisille. 

Kun immuunivaste on heikentynyt, ihmisen rokotevaste eli rokotteen suojateho voi olla heikompi kuin muilla, mutta siitä huolimatta rokote on syytä ottaa. 

− Ja sydän- tai keuhkosairaus on pikemminkin vain lisäsyy rokotteen ottamiselle, Carlson sanoo.  

Myös koronarokotus on yhä tarpeellinen, sillä pitkäaikaissairaille korona voi olla vaarallinen tauti.  

− On hyvä tarkistaa, mikä on koronatilanne siinä maassa ja sillä alueella, jonne on matkustamassa. Koronan yli yhden prosentin kuolleisuus on aivan eri luokkaa kuin influenssassa – se on 85-kertainen influenssaan verrattuna, Carlson tähdentää.  

Malaria-alueella syytä varovaisuuteen 

Malaria leviää malariahyttysen pistoksesta, jonka kautta malariaparasiitti pääsee verenkiertoon. Malariaan ei vielä ole olemassa yleisesti käytettyä ja tehokasta rokotetta. 

− Malarian ennaltaehkäisyyn ja hoitoon tarkoitettu malarialääke sen sijaan on jo olemassa ja saatavissa apteekeista, Carlson kertoo. 

− Tärkeä malarialta suojautumiskeino on hyttyssuojana toimiva, permetriinillä kyllästetty hyttysverkko. Sen lisäksi suojautua voi käyttämällä ainoastaan valkoisia tai vaaleita, tarpeeksi peittäviä vaatteita. Paljasta ihoa ei saisi jättää näkyville. Suojautua voi myös hyttyssuihkeilla. Ja koska malariasääsket aktivoituvat illalla ja yöaikaan, on syytä pitää mielessä, mihin aikaan on viisainta olla liikkeellä. 

Maahanmuuttajille tarvittaessa lisärokotuksia  

Maahanmuuttajat saavat Suomessa kaikki kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotteet. Rajoituksia ei ole, ellei henkilö itse matkusta maahan, jossa tarvitaan erillisiä rokotuksia.  

− Se, mitä yksittäisiä rokotteita ulkomaalaistaustaiselle henkilölle annetaan, riippuu hänen lähtömaastaan sekä siitä, onko hän saanut joitain rokotuksia jo omassa maassaan. Jotkut eivät ole saaneet mitään rokotuksia, ja jotkut taas eivät osaa luetella, mitä ovat saaneet, Carlson kertoo.  

Suomen kansallinen rokotusohjelma koostuu kahdesta osasta: kaikille samasta perusosasta ja sitä täydentävistä, tarvittaessa annettavista lisärokotteista. 

− Esimerkiksi hepatiitti B -positiivisen eli hepatiitti B -virusta elimistössään kantavan äidin lapsi saa myös hepatiitti B -rokotteen. Ja jos maahanmuuttaja tulee suuren tuberkuloosikuolleisuuden maasta, hän voi olla altistunut tuberkuloosille tai muille vastaaville taudeille, joita ei enää esiinny Suomessa. Silloin tuberkuloosirokotteen antaminen voi olla perusteltua, Carlson selittää. 

Suomessa lisärokotusten ottaminen ei jää omalle vastuulle, koska rokotusasiat on Carlsonin mukaan hoidettu hyvin maassamme.  

THL:n sivuilta löytyy paljon tietoa rokotuksista suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi

Teksti: Leena Koskenlaakso

Lue lisää