Hyppää pääsisältöön

Puutiaiset ovat lähteneet liikkeelle – näin suojaudut puutiaisaivotulehdukselta

23.04.2019

Punkit eli puutiaiset lähtevät liikkeelle heti keväällä, kun lämpötila nousee pysyvästi plussan puolelle. Suomessa punkkeja on tavattu lähes koko maassa aivan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Eniten punkkeja on rannikkoalueilla ja saaristossa. Katso punkkien levinneisyyskartta.

Punkit kantavat syljessään mm. puutiaisaivotulehdusta eli TBE:tä ja borrelioosia. Puutiaisaivotulehdus on punkin levittämä virustauti. Yli puolet infektioista on oireettomia. Runsaan viikon kuluttua punkin eli puutiaisen puremasta nousee kuume, joka kestää vajaan viikon. Kolmasosalla tauti jatkuu 3–21 vuorokauden kuumeettoman vaiheen jälkeen korkeana kuumeena ja keskushermosto-oireina. Osalla oireet pitkittyvät.

Rokote suojaa puutiaisaivotulehdukselta

Puutiaisaivotulehdusta vastaan voi suojautua TBE-rokotteella. TBE-rokote annetaan kansallisessa rokotusohjelmassa THL:n vuosittain määrittelemillä riskialueilla asuville ja pitkään oleskeleville. Muut voivat ottaa rokotteen omakustanteisesti tai työterveydenhuollon kustantamana. Työnantaja maksaa rokotteen silloin, jos riski sairastua TBE:hen on suurentunut työn tai työmatkan takia. Puolustusvoimat voi tarjota rokotteen pitkäaikaisesti rannikkopalveluspaikoissa palveleville. Omakustanteista rokotetta varten voi pyytää reseptin terveysasemalta. Rokotetta tarjoavat myös yksityiset terveydenhuoltopalvelut ja koko kesän ajan Suomea kiertävä punkkibussi.

TBE-rokotetta suositellaan ihmisille, jotka liikkuvat paljon luonnossa alueilla, joilla riski sairastua puutiaisaivokuumeeseen on merkittävä, eli jos yli neljän viikon ajan liikkuu erityisen paljon sellaisella alueella, jossa puutiaisaivotulehduksen ilmaantuvuus on 1-5 tapausta 100 000 asukasta kohden ja tapauksia on esiintynyt kahtena peräkkäisenä vuonna tai vähintään 2 tapausta yhtenä vuonna. Tällaisia kuntia ovat esimerkiksi Naantali, Raasepori ja Kirkkonummi. Puutiaisaivokuumeen riskiin kannattaa varautua myös matkustaessa esimerkiksi Ruotsin rannikolla, Baltiassa sekä Keski-Euroopassa.

Borrelioosia eli Lymen tautia vastaan ei ole rokotetta. Borrelioosia vastaan voi suojautua peittävällä vaatetuksella ja välttämällä punkeille mieluisia lymyilypaikkoja. Punkit viihtyvät kaikkialla, missä on sopivaa kasvillisuutta ja riittävän kosteaa. Puutiaisen oikeaoppinen poistaminen vuorokauden sisällä puremasta vähentää huomattavasti tartuntariskiä.

Lähteet

Lue myös