Hyppää pääsisältöön

Julkaisut

Vierasblogi: Influenssarokote on tehokkain keino välttää influenssa

Tiistai 24.10.2023 klo 16:34

Mika Rämet

Kausi-influenssa ja sen jälkitaudit koskettavat joka talvi kaikenikäisiä ihmisiä. Euroopassa noin 50 miljoonaa ihmistä sairastuu niihin vuosittain. Tehokkain keino taudilta suojautumisessa on influenssarokotus. Kuinka tulevaisuudessa voidaan yhä tehokkaammin torjua muuntuvat influenssavirukset ja suojata ihmisiä taudilta? 

Suomessa myyntiluvan saaneet koronavirusrokotteet

Keskiviikko 04.10.2023 klo 11:26

rokottautuminen

Koronavirus (SARS-CoV-2) aiheuttaa ensisijaisesti pisaratartuntana leviävän äkillisen hengitystieinfektion, jonka taudinkuva voi vaihdella lähes oireettomasta vakavaan. Korkea ikä erityisesti perussairauteen liittyneenä lisää vakavan taudin ja kuoleman riskiä.

HPV-rokotuskattavuudessa isoja eroja eri alueiden välillä

Maanantai 28.08.2023 klo 10:46

HPV-rokotuskattavuudessa on isoja alueellisia eroja

Valtakunnallisen rokotusrekisterin mukaan viime syksynä yläkoulun aloittaneiden vuonna 2009 syntyneiden tyttöjen papilloomavirus- eli HPV-rokotuskattavuus oli 79 % ja samanikäisten poikien kattavuus 71 %. Rokotuskattavuus vaihtelee eri alueiden välillä.

Vierasblogi: HPV:n aiheuttamat syövät voidaan hävittää rokottamalla

Perjantai 25.08.2023 klo 10:30

Katja Kero

Euroopan Unionin syöväntorjuntaohjelman yksi kärkihankkeista tähtää ihmisen papilloomaviruksen (HPV, human papillomavirus) aiheuttamien syöpien hävittämiseen vuoteen 2030 mennessä EU:n alueella. EU:n tavoitteena on yli 90 % rokotuskattavuus tytöillä ja rokotuskattavuuden merkittävä nostaminen pojilla.

Jokainen lapsi ansaitsee tulla rokotetuksi

Maanantai 15.05.2023 klo 09:17

Ville Peltola

Lasten rokotuksilla pystytään ehkäisemään monia aiemmin yleisiä ja pahimmillaan hengenvaarallisia sairauksia. Pienimmät lapset ovat suurimmassa vaarassa sairastua.

Suomessa rokottaminen aloitettiin jo 1800-luvun alkupuolella, kun kansalaisia alettiin rokottaa isorokkoa vastaan, mutta Suomi oli pitkään korkean lapsikuolleisuuden maa. 

Kansainvälistä rokotusviikkoa vietetään tänä vuonna teemalla The Big Catch-Up

Maanantai 24.04.2023 klo 12:23

*

Kansainvälistä rokotusviikkoa vietetään vuosittain huhtikuun viimeisellä viikolla (24.–30.4.). Teemaviikon tavoitteena on suojella ihmisiä taudeilta edistämällä rokotteiden käyttöä. Rokotukset säästävät miljoonia ihmishenkiä vuosittain, ja ne ovat tunnetusti yksi maailman menestyksekkäimmistä ja kustannustehokkaimmista terveystoimista.