Terveydenhuollon ammattilaiset

Uudistuneen tartuntatautilain mukaan hoitohenkilökunnalla on oltava suoja tuhka- ja vesirokkoa vastaan, jos heidän hoitamansa potilaat ovat erityisen herkkiä sairastumaan tartuntatauteihin. Myös vuosittaista rokottautumista kausi-influenssaa vastaan edellytetään.
  • Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas- tai potilastiloissa työskentelevillä ja työharjoittelussa olevilla opiskelijoilla tulee olla sairastetun taudin tai rokotteen antama suoja tuhka- ja vesirokkoa vastaan. Lisäksi henkilökunnan on otettava kausi-influenssarokote vuosittain.
  • Imeväisikäisiä hoitavilla tulee olla rokotteen antama suoja myös hinkuyskää vastaan.
  • Hoitohenkilökunnan rokotussuojaa edellytetään tartuntatautilaissa potilasturvallisuuden vuoksi. Rokotteiden ottaminen on vapaaehtoista, mutta jos rokotuksista kieltäytyy, ei voi työskennellä esimerkiksi elinsiirto- tai syöpäpotilaiden parissa.
  • Työnantajan velvollisuus on huolehtia, että työntekijöiden rokotussuoja on kunnossa. 
  • Opiskelija saa työssäoppimista ja työharjoittelua varten tarvitsemansa rokotukset opiskeluterveydenhuollosta, ja ne ovat opiskelijalle maksuttomia. Työsopimussuhteessa oleva opiskelija voi saada rokotuksia myös työterveyshuollosta.

Lue lisää lähteistä

Sivu julkaistu 4.4.2017
Sivu päivitetty 29.9.2022