Hyppää pääsisältöön

Suomessa on paljon 50-vuotiaita, joilta puuttuu tärkeä rokotussuoja

02.05.2017

MPR-rokote joka antaa suojan sikotautia, vihurirokkoa ja tuhkarokkoa vastaan otettiin rokotusohjelmaan vuonna 1982. Tätä ennen 1960-luvun lopulla ja 1970-luvun alussa syntyneet nyt lähes 50-vuotiaat eivät todennäköisesti ole saaneet rokotetta. 1960-luvun alussa syntyneet ovat todennäköisesti vielä sairastaneet näitä tauteja ja saaneet suojan sitä kautta.

THL suosittelee rokotteen ottamista, koska tartunnan voi saada helposti esim. lomamatkalta Euroopasta. Suomesta taudit on saatu karkotettua ensimmäisenä maailmassa, mutta esimerkiksi tuhkarokkoa esiintyy mm. Ranskassa, Saksassa, Itävallassa, Italiassa ja Romaniassa. Sikotautia ja vihurirokkoa esiintyy myös useissa Keski-Euroopan maissa.

Rokotuksen voi ottaa, vaikka olisikin sairastanut jonkun taudeista, koska yliannostuksen vaaraa rokotteella ei ole. Rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan ja sen saa maksutta omalta terveysasemalta. Nykyään MPR-rokote annetaan lapselle neuvoloissa noin vuoden ikäisenä ja tehosterokote kuusivuotiaana.

Vaarallisia ja ikäviä tauteja

Tuhkarokko tarttuu herkästi ja sillä on merkittäviä jälkitauteja. Taudin oireet ovat korkea kuume ja ihottuma. Jälkitauteina voi olla keuhkokuume, korvatulehdus ja harvinaisena myös aivotulehdus.

Vihurirokko on erityisen vaarallinen naiselle raskausaikana. Virus aiheuttaa sikiölle vammoja ja johtaa lapsen vammautumiseen. Taudin oireet ovat flunssan kaltaiset ja koko vartalolle leviävä ihottuma.

Sikotauti voi aiheuttaa miehille kivestulehduksen ja sitä kautta lapsettomuutta. Taudin oireet ovat kuume, päänsärkyä, lihaskipu, väsymys, ruokahaluttomuus ja nielemiskivut. 

Lähteet