Hyppää pääsisältöön

Herätys viisikymppinen!

25.08.2017

Euroopassa jyllää huolestuttava tuhkarokkoepidemia ja kesän aikana on raportoitu satoja uusia tapauksia. Suomessa on raportoitu viidestä tuhkarokkotartunnasta, viimeksi aikuisella, joka ei ollut saanut rokotetta tautia vastaan.

Suoja tuhkarokkoa varten saadaan Suomessa yleiseen rokotusohjelmaan kuuluvalla MPR-rokotteella. Rokotetta tulee ottaa kaksi annosta ja se suojaa samalla myös sikotaudilta ja vihurirokolta. Tuhkarokko, vihurirokko ja sikotauti olivat tauteja, jotka saatiin hävitettyä ensimmäisenä maailmassa Suomessa 1970-luvulla. Nyt tuhkarokko on kuitenkin palannut, koska kaikki eivät ota rokotetta.

Erityisesti riskissä sairastua ovat viisikymppiset, eli 1960-luvun lopulla ja 1970-luvun alkupuolella syntyneet, jotka eivät ole sairastaneet näitä tauteja ja ovat ilman rokotuksesta saatavaa suojaa. Lähes kaikki vuonna 1975 ja sen jälkeen syntyneet ovat saaneet MPR-rokotuksen neuvolassa tai kouluterveydenhuollossa.

Jos et ole varma, oletko saanut rokotetta, voit tarkistaa asian omasta terveyskeskuksestasi. Tietoja voi hakea siitä kunnasta, jossa asui rokotusaikaan. Jos rokotetta ei ole aikaisemmin saanut, se annetaan ilmaiseksi terveysasemalla.

Tulevaisuudessa rokotustietojaan voi etsiä myös sähköisestä Kannasta, eli kansallisesta terveysarkistosta, omilla pankkitunnuksillaan. Rokotustiedot ovat tallentuneet Kantaan muutaman viime vuoden ajan. 

Lähde