Hyppää pääsisältöön

Muutoksia kansallisessa rokotusohjelmassa – hengenvaarallinen jäykkäkouristus hyvin harvinainen Suomessa

16.04.2018

Jäykkäkouristusrokotteen tehosteiden väliä on pidennetty 10 vuodesta 20 vuoteen työikäisillä. Jäykkäkouristuksista on tullut hyvin harvinaisia Suomessa ja keskimäärin vasta-ainetasot suomalaisessa väestössä ovat korkeat. Tällä vuosituhannella on sattunut vain yksi tai kaksi vakavaa tapausta vuosittain ja sairastuneet ovat olleet yli 65-vuotiaita. Yli 65-vuotiaiden tulee hankkia tehoste edelleen 10 vuoden välein.

Maailmalla arvioidaan noin miljoonan ihmisen sairastuvan jäykkäkouristukseen vuosittain. Jäykkäkouristuksen aiheuttaa maaperässä elävä bakteeri, joka haavaan päädyttyä voi tuottaa hermomyrkkyä. Viimeisimmät Suomen jäykkäkouristukset ovat peräisin ruusun piikistä, koiran puremasta ja polkupyöräilyssä saadusta haavasta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee tehosteen ottamisen tasavuosina, esim. 25:n, 45:n ja 65 vuoden iässä, jotta rokotus muistetaan ottaa varmemmin. Jatkossa ensimmäinen aikuisiän tehoste annetaan 25-vuotiaille yhdistelmärokotteena, jossa on mukana suoja myös hinkuyskää vastaan.

Muut muutokset kansallisessa rokotusohjelmassa

  • Kuusivuotiaille aletaan tarjota MPRV-yhdistelmärokotetta, joka suojaa tuhkarokon, vihurirokon ja sikotaudin lisäksi vesirokkoa vastaan. Uutta yhdistelmärokotetta käyttämällä vähennetään kuusivuotiaille annettavien pistosten määrää.
  • Puutiaisaivotulehdusrokotetta aletaan tarjota entistä laajemmalla alueella. Tänä vuonna rokotetaan Ahvenanmaan, Simon ja Paraisten lisäksi Kemin eteläosan, Kotkan saariston, Lappeenrannan Sammonlahden ja Raahen Preiskarin asukkaat ja kesäasukkaat.

Lähteet: