Hyppää pääsisältöön

Meningokokkirokotukset varusmiesten lisäksi riskiryhmille

27.08.2020
Meningokokkirokotukset annetaan jatkossa henkilöille, joilla on oman sairautensa vuoksi suurempi riski sairastua meningokokkitautiin. Aiemmin rokote on tarjottu vain varusmiespalvelusta ja asepalvelusta suorittaville. Muutos on hyväksytty kansalliseen rokotusohjelmaan ja rokottaminen on aloitettu elokuussa 2020.
 
Meningokokki eli Neisseria meningitidis on bakteeri, joka voi aiheuttaa vakavia infektioita, kuten aivokalvotulehdusta, bakteremiaa ja verenmyrkytystä. Suomessa nämä infektiot ovat hyvin harvinaisia, mutta vakavia. Äkillinen sairastuminen ja yleistilan heikkeneminen johtavat nopeasti tehohoitoa vaativaan tilanteeseen.
 
Meningokokki tarttuu pisaratartuntana. Tartunta on usein oireeton, muutaman kuukauden kestävä nielukantajuus, eikä se vaadi toimenpiteitä. Tartunnan saaminen edellyttää aina läheistä kontaktia bakteerin kantajan kanssa. Myös oireeton nielukantaja voi olla tartuttaja.
 
Pernan heikko toiminta altistaa meningokokkitaudeille. Allogeenisen, eli toiselta henkilöltä saadun kantasolusiirteen saaneilla esiintyy usein pernan vajaatoimintaa, mikä lisää sairastumisriskiä. Meningokokkirokotusta suositellaan myös henkilöille, joille suunnitellaan pernan poistoa.
 

Lähteet: