Hyppää pääsisältöön

HPV-rokotuskattavuudessa isoja eroja eri alueiden välillä

28.08.2023

HPV-rokotuskattavuudessa on isoja alueellisia eroja

Valtakunnallisen rokotusrekisterin mukaan viime syksynä yläkoulun aloittaneiden vuonna 2009 syntyneiden tyttöjen papilloomavirus- eli HPV-rokotuskattavuus oli 79 % ja samanikäisten poikien kattavuus 71 %. Rokotuskattavuus vaihtelee eri alueiden välillä.

Esimerkiksi Pohjois-Savossa 88 % ikäluokkaan kuuluvista tytöistä oli saanut vähintään yhden HPV-rokotteen, kun taas Keski-Pohjanmaalla vastaava rokotuskattavuus oli 70 %. Yli 80 % vuonna 2009 syntyneistä pojista oli saanut HPV-rokotteen Itä-Savossa, Varsinais-Suomessa ja Ahvenanmaalla, mutta rokotuskattavuus oli 63 % Päijät-Hämeessä sekä Pohjois- ja Etelä-Pohjanmaalla. 

Suurista kaupungeista Kuopiossa tyttöjen HPV-rokotuskattavuus oli kaikkein korkein, 89 %. Rokotuskattavuus oli yli 80 % myös Turussa, Vantaalla, Jyväskylässä, Helsingissä ja Tampereella. Turussa myös poikien rokotuskattavuus oli korkea, 82 %. Yli 71 % rokotuskattavuuteen suurista kunnista ylsivät lisäksi Kuopio, Vantaa ja Helsinki.

Poikien ja tyttöjen rokotuskattavuuden eroa selittää ainakin osittain HPV-rokotusten aloittaminen tytöillä syksyllä 2013 ja pojilla vasta syksyllä 2020. HPV-rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta. Rokotteet annetaan yleensä viidennellä ja kuudennella luokalla, mutta ne on mahdollista saada vielä yläkoulussakin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen eli THL:n mukaan yläkoulun aikana annettavat HPV-rokotteet tulevat vielä nostamaan vuonna 2009 syntyneiden rokotuskattavuuksia. 

HPV aiheuttaa useita eri syöpiä, kuten suuontelon, peniksen, kohdunkaulan, emättimen ja ulkosynnyttimien syöpiä. Se tarttuu iho- ja seksikontaktissa. Rokote estää noin 90 % kohdunkaulan syövistä ja sen lisäksi muita papilloomaviruksen aiheuttamia syöpiä.

Lisätietoa: Torjuttavat taudit: Papilloomavirusinfektiot

Lähteet: