Rokotukset Suomessa

Mistä ja milloin saan rokotteen, mikä on rokotusjärjestys ja tarvitsenko todistusta rokotteesta?

Mistä ja milloin saan rokotteen? 

Koronarokote tarjotaan maksutta kaikille 16 vuotta täyttäneille, jotka rokotteen haluavat ottaa. Rokotetta on kuitenkin saatavilla rajoitetusti. Siksi rokottamiselle on tehty järjestys, jossa keskeisen terveydenhuollon henkilöstön jälkeen rokotetaan ikääntyneet ja henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia.

Saat kotikunnaltasi tiedon siitä, milloin olet rokotusvuorossa ja mistä rokotuksen saat. Jos sinulla on kysyttävää koronarokotteista tai omasta terveydestäsi, ole yhteydessä omaan terveysasemaasi tai työterveyteen.  

Myös THL:n sivuilla on ohjeistettu, mistä saat tietoa siitä, miten, mistä ja milloin koronarokotuksen voi saada. 

Riskiryhmien rokotusjärjestys

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on määritellyt kaksi keskeistä ryhmää: henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus ja ne henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus.

Vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavia sairauksia ovat esimerkiksi krooninen vaikea munuaissairaus, vaikea elimistön vastustuskykyä heikentävä tila (elinsiirto, akuutti syöpähoito) ja vaikea krooninen keuhkosairaus.

Vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia ovat esimerkiksi sepelvaltimotauti ja kirroottinen maksasairaus.

THL on koonnut lisätietoa rokotusjärjestyksestä ja riskiryhmistä verkkosivuilleen.

Sähköinen rokotuskortti

Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee Suomeen parhaillaan Omakanta-palveluun sähköistä koronarokotustodistusta. Todistuksesta kävisi ilmi, onko henkilö saanut jo koronarokotteen vai ei. Sitä ei ole vielä päätetty, millaisissa tilanteissa rokotustodistus tulisi esittää. Tavoiteaikataulun mukaan koronarokotetodistukset tulisivat käyttöön toukokuussa 2021. Myös muiden rokotustietojen ylläpitäminen on jatkossa helpompaa.

Aiemmin rokotustietoja ei ole ollut saatavilla sähköisesti perinteisen pahvisen rokotuskortin lisäksi. Pian rokotustietojen seuraamisesta tulee kuitenkin helpompaa, sillä Omakanta-palveluun on valmisteilla Rokotteet-osio. 

Jatkossa rokotustiedot tulevat löytymään Omakannasta sähköisessä muodossa sitä mukaa kun rokotteita annetaan. Rokotteen antanut ammattilainen kirjaa rokotteen palveluun, jossa rokotteet näkyvät yhteenvetona. Monella sähköinen rokotuskortti on jo lisätty Omakantaan. 

Lue lisää lähteistä

Sivu julkaistu 20.4.2021
Sivu päivitetty 29.10.2021