Hyppää pääsisältöön

Kolmatta koronarokoteannosta suositellaan nyt myös riskiryhmiin kuuluville 12–17-vuotiaille ja neljättä rokoteannosta 80 vuotta täyttäneille sekä hoivakodeissa asuville iäkkäille

28.03.2022

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee kolmannen koronarokoteannoksen antamista riskiryhmiin kuuluville 12–17-vuotiaille, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään kuusi kuukautta. Tehosteannoksia on jo aiemmin tarjottu voimakkaasti immuunipuutteisille vähintään 12-vuotiaille. Kolmansia rokoteannoksia suositellaan myös riskiryhmiin kuulumattomille 12–17-vuotiaille, jos se on tarpeen muun kuin lääketieteellisen syyn, kuten matkustamisen, vuoksi.

Lisäksi THL suosittelee neljännen koronarokoteannoksen antamista 80 vuotta täyttäneille sekä kaikille hoivakodeissa asuville iäkkäille, kun kolmannesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään kolme kuukautta. Neljättä rokoteannosta on jo aikaisemmin suositeltu vakavasti immuunipuutteisille. 

Koronavirusta esiintyy väestössä yhä laajasti, ja koronarokotukset suojaavat vakavalta tautimuodolta edelleen hyvin. THL:n tutkimuksen mukaan lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvilla sekä yli 80-vuotiailla on kuitenkin hieman alhaisempi rokotesuoja vakavaa tautia vastaan. Riskiryhmäläisten ja 60 vuotta täyttäneiden onkin erityisen tärkeää ottaa kaikki heille tarjottavat rokoteannokset. Mahdollisimman korkean rokotuskattavuuden lisäksi ihmisten omaehtoiset toimet tartuntojen estämiseksi korostuvat rajoitusten keventyessä.

 

Lähteet