Hyppää pääsisältöön

HPV-rokotukset aloitetaan syksystä 2019 lähtien 5. luokalla

16.09.2019

Papilloomavirus eli HPV (human papilloma virus) on monen eri syövän taustatekijä. Se aiheuttaa infektioita iholla ja sukupuolielimissä, ja osa sukupuolielinten oireettomista HPV-infektioista etenee kohdunkaulan, emättimen, ulkosynnyttimien, siittimen tai peräaukon syöviksi. HPV aiheuttaa myös pään ja kaulan alueen syöpiä.

HPV-rokotteella voidaan torjua erityisesti kohdunkaulan syöpää ja sen esiasteita. Tämän lisäksi sillä voidaan ehkäistä muun muassa osaa emättimen ja ulkosynnytinten syövistä, pään ja kaulan alueen syövistä sekä peräaukon syövistä. Rokote tehoaa parhaiten, kun se annetaan ennen sukupuolielämän aloittamista.

Syksystä 2019 lähtien HPV-rokotukset aloitetaan 5. luokalla.  HPV-rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa 11–12-vuotiaille tytöille. Koululaisen huoltajat voivat keskustella laajan terveystarkastuksen yhteydessä HPV-rokotteesta koululääkärin ja terveydenhoitajan kanssa. Erillistä kirjallista lupaa ei näin tarvita.

THL suosittaa HPV-rokotetta myös osaksi poikien rokotusohjelmaa. Rokote tulee poikien ohjelmaan aikaisintaan syksyllä 2020.

Lähteet: