Hyppää pääsisältöön

Alle 12-vuotiaiden lasten koronarokotesuosituksia päivitetty

29.12.2022

Lapset pulkkamäessä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päivittänyt alle 12-vuotiaiden lasten koronarokotesuosituksia. Koronarokotteita ei suositella kaikille lapsille, mutta yksilöllisen arvion perusteella osa lapsista voi hyötyä rokotteesta. 

THL suosittelee, että kunnat tarjoavat rokotusta 6 kuukauden – 4 vuoden ikäisille lapsille, joilla on vakavalle koronataudille mahdollisesti altistavia perussairauksia, kuten vakavia sydän- tai keuhkosairauksia tai tiettyjä neurologisia sairauksia. Lisäksi voimakkaasti immuunipuutteiset ovat korkeammassa riskissä. Valtioneuvoston asetuksen mukaan rokotteita voi tarjota viisi vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille, minkä vuoksi alle 5-vuotiaiden rokotukset voivat alkaa vasta asetusmuutoksen myötä. 

Myös 5–11-vuotiaiden lasten rokotussuositusta on muutettu. Uuden suosituksen mukaan rokotusten perussarjasta voivat hyötyä lapset, joilla on jokin vakavalle koronataudille mahdollisesti altistava perussairaus. THL:n mukaan enää ei ole lääketieteellisiä perusteita tarjota rokotuksia kaikille 5–11-vuotiaille. Terveiden lasten vakavan koronataudin riski on hyvin pieni tällä hetkellä kiertävien varianttivirusten sekä aiempien koronavirustartuntojen sekä jo saatujen rokoteannosten tuoman suojan vuoksi. THL kuitenkin suosittelee, että tämän ikäryhmän jo aloitetut rokotussarjat täydennetään loppuun saakka. 
 
12–17-vuotiaiden koronasuositukset säilyvät ennallaan. THL suosittaa 12–17-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville lapsille ja nuorille kolmea koronarokoteannosta ja muille samanikäisille kahta rokoteannosta. 

 

Lähteet: 
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 
Mediuutiset