Hyppää pääsisältöön

Koronavirusrokotusta suositellaan myös 12–15-vuotiaille nuorille ja raskaana oleville

14.09.2021

koronavirusrokote

Covid-19-rokotuksista annetun valtioneuvoston asetuksen muutos tuli voimaan 9.8.2021, minkä perusteella vapaaehtoisia ja maksuttomia koronavirusrokotuksia tarjotaan nyt myös kaikille 12–15-vuotiaille. Aiemmin rokotetta on tarjottu kaikille yli 16-vuotiaille sekä lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville 12–15-vuotiaille. Nuori voi itse päättää rokottamisesta, jos terveydenhuollon ammattilainen arvioi hänet kykeneväksi päätöksentekoon ja nuori haluaa tehdä päätöksen. Muulloin rokottamiseen tarvitaan huoltajien suostumus. 

Nuorilla saattaa esiintyä myös sairaalahoitoa vaativaa koronavirustautia, oireiden pitkittymistä sekä jälkitauteja, vaikka terveillä nuorilla vakava tautimuoto onkin harvinainen. Rokotuksen avulla nuoret voivat suojata itsensä lisäksi lähipiiriään koronavirustaudilta ja varsinkin sen vakavalta muodolta. Lisäksi rokotukset vähentävät lapsiin ja nuoriin kohdistuvien rajoitustoimien tarvetta.

Myyntilupaa edeltäneissä tutkimuksissa rokotteiden teho oireista tautia vastaan nuorilla todettiin erinomaiseksi ja haittavaikutukset olivat samankaltaisia kuin aikuisilla. Yleisimmin esiintyi lieviä ja ohimeneviä haittoja, kuten pistoskohdan punoitusta, turvotusta tai kipua, päänsärkyä, väsymystä, lihaskipua, vilunväreitä tai kuumetta. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee koronavirusrokotusta myös kaikille raskaana oleville, koska viruksen herkästi leviävä deltamuunnos lisää koronavirustaudin ja erityisesti sen vakavan tautimuodon riskiä. Äidin riski sairastua vakavasti kasvaa raskauden aikaisten kehon muutosten vuoksi, ja koronavirustauti voi lisätä ennenaikaisen synnytyksen riskiä.

Vauva voi myös hyötyä rokotuksesta, koska koronarokotuksen aikaansaamat vasta-aineet voivat siirtyä äidistä sikiöön ja siten mahdollisesti suojata jossain määrin vastasyntynyttä. Myös tartunnan riski äidistä vauvaan on pienempi, jos äiti on rokotettu.

Lähteet