Hyppää pääsisältöön

Kausi-influenssarokotusten aika on nyt

13.12.2018

Tänä vuonna kansallisessa rokotusohjelmassa on käytössä aiempaa kattavampi, neljältä virustyypiltä suojaava influenssarokote. Rokotusohjelmaan kuuluu sekä nenäsumutteena (2-6 vuotiaille lapsille) annettava että pistettävä influenssarokote, jotka molemmat antavat viimevuotista rokotetta laajemman suojan.

Rokotuksia on annettu Suomessa tänä vuonna jo noin 800 000 annosta, ja niitä on THL:n rokotusrekisterin mukaan jäljellä reilusti. THL seuraa influenssaviruksien esiintyvyyttä ja rokotteen tehoa avohoidosta ja sairaaloiden tehohoitoyksiköistä lähetettyjen hengitystienäytteiden perusteella. THL:n ajantasaisen influenssakatsauksen mukaan tartuntoja on todettu vasta muutamia, eli varsinaisen epidemian ei katsota vielä virallisesti alkaneen. Rokotussuoja kannattaakin hankkia viimeistään nyt, sillä epidemia käynnistyy tavallisesti vuoden vaihteessa.

Kansallisen rokotusohjelman mukaiseen maksuttomaan influenssarokotukseen ovat oikeutettuja alle 7-vuotiaat, yli 65-vuotiaat, raskaana olevat, varusmiespalvelukseen astuvat sekä henkilöt, joilla on vakavalle influenssalle altistava perussairaus iästä riippumatta. Myös riskiryhmiin kuuluvien lähipiiri, kuten perheenjäsenet, on oikeutettu maksuttomaan influenssarokotukseen.

Maksuttomaan rokotukseen oikeutetut voivat käydä rokotuksessa omalla terveysasemalla. Muut voivat hankkia rokotteen työterveyshuollosta työantajan kustantamana, omakustanteisesti yksityisestä terveydenhuollosta tai omakustanteisesti omalta terveysasemalta. Tällöin rokote ostetaan reseptillä apteekista ja käydään terveysasemalla rokotettavana. Koululaiset ja opiskelijat voivat varata rokotusajan omalta koulu- tai opiskeluterveydenhoitajaltaan.

Lue lisää influenssasta

Lähteet