Hyppää pääsisältöön

Kansallisen rokotusohjelman hepatiitti B -rokotuksia laajennetaan

22.11.2016

Hepatiitti B -rokotuksen kohderyhmää laajennetaan marraskuusta lähtien koskemaan kolmea uutta lapsiryhmää sekä miehiä, joilla on seksiä miesten kanssa. Hepatiitti B -rokote ehkäisee viruksen aiheuttamaa vakavaa maksatulehdusta.

Rokotetta tarjotaan jatkossa niille Suomessa syntyville lapsille, joiden vanhemmat ovat lähtöisin maasta, jossa hepatiitti B on yleinen. Myös vastasyntyneet, joiden äideillä on hepatiitti C -tartunta kuuluvat jatkossa rokotteen piiriin. Rokotteen saavat lisäksi maksutta ne alle 5-vuotiaat päiväkotilapset, joiden ryhmässä tiedetään olevan hepatiitti B -tartunnan saaneita lapsia.

Hepatiitti B -viruksen kantajia ei ole Suomessa paljon, mutta on silti tärkeää ehkäistä erityisesti lasten tartuntoja. Lapsena tartunnan saaminen aiheuttaa herkästi viruksen kantajuuden loppuiäksi.

Miestenvälisen seksin tiedetään altistavan hepatiittitartunnoille. Suomi on ollut Länsi-Euroopan viimeisiä maita, joissa maksuttomia hepatiitti B -rokotuksia ei ole tarjottu miehille, joilla on seksiä miesten kanssa. Suomessa todetaan vuosittain noin 270 valtaosin ulkomailla saatua hepatiitti B -tartuntaa.

Lähde: