Hyppää pääsisältöön

HPV-rokotteen antamisaikaa pidennetty väliaikaisesti

02.09.2022

HPV- eli papilloomavirusrokotteen antamisaikaa on väliaikaisesti pidennetty lukuvuoden 2022–2023 loppuun saakka. Rokotussarja voidaan aloittaa, kunnes nuori täyttää 18 vuotta. Rokotusajan pidennys johtuu koronapandemiasta. Pandemian vuoksi kaikkia rokotuksia ei ole välttämättä ehditty antamaan suunnitellussa aikataulussa, ja nuorten HPV-rokotukset laahaavatkin nyt jäljessä.

Rokotuskattavuus vaihtelee ikäluokittain ja alueittain, ja tarkkaa tietoa HPV-rokotteen tarvitsevien nuorten määrästä ei vielä ole. Varovaisen arvion mukaan rokotettavia olisi koko maassa kaikki ikäluokat mukaan laskettuna noin 100 000. 

HPV-rokotus kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan, ja sitä tarjotaan sekä tytöille että pojille. Yleensä rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta, jotka annetaan alakoulussa viidennellä ja kuudennella luokalla. Jos rokotukset aloitetaan 15 vuotta täyttäneelle nuorelle, rokotetta tarvitaan kolme annosta. Rokote suojaa parhaiten mahdollisimman nuorena saatuna.

HPV aiheuttaa useita eri pään ja kaulan alueen, sekä kohdunkaulan, emättimen, ulkosynnyttimien, peräaukon ja peniksen syöpiä. Se tarttuu iho- ja sukupuolikontaktissa. HPV-rokote on paras keino suojautua tartunnalta. Rokote estää noin 90 % kohdunkaulan syövästä ja jopa 95 % kahden yleisimmän HPV-tyypin aiheuttamista kohdunkaulan syövän esiasteista. 

Lähteet: