Hyppää pääsisältöön

Ensimmäiset tutkimustulokset koronarokotteiden tehosta Suomessa saatu

23.04.2021

Koronavirusrokotteiden tehosta Suomessa on saatu ensimmäisiä alustavia tutkimustuloksia. Niiden mukaan rokotus vähensi sairaalahoitoa vaativaa vakavaa koronavirustautia ikääntyneillä keskimäärin 74 prosenttia (95 % luottamusväli 42–88 %) ja riskiryhmiin kuuluvilla keskimäärin 84 prosenttia (95 % luottamusväli 34–96 %). 

Tutkimukseen on sisällytetty rokotustiedot kaikista ihmisistä, jotka ovat saaneet ainakin yhden annoksen koronavirusrokotetta. Rokotteiden vaikuttavuutta on arvioitu erikseen yli 70-vuotiailla ja sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvilla 16–69-vuotiailla. Kaikki käytetyt rokotevalmisteet on analyysissä yhdistetty.

Tulokset perustuvat THL:n tekemään rekisteritutkimukseen, jossa on käytetty apuna hoitoilmoitusrekisteriä, tartuntatautirekisteriä ja rokotusrekisteriä. Tutkimukseen sisällytetty aineisto on kertynyt ajalla 27.12.2020–28.3.2021, joten tulokset koskevat pääosin yhden rokoteannoksen antamaa tehoa. Aineisto täydentyy jatkuvasti ja tutkimustulokset tarkentuvat rokotusten edetessä.

Lähteet