Miten koronarokote toimii?

Suomessa koronavirusta vastaan rokotetaan tällä hetkellä niin kutsutuilla mRNA-rokotteilla, adenovirusvektorirokotteilla sekä proteiinirokotteella. Kaikki koronarokotteet suojaavat COVID-19-taudilta suunnilleen yhtä tehokkaasti.

mRNA- ja adenovirusvektorirokotteet eivät sisällä COVID-19-tautia aiheuttavaa virusta tai sen osia. Proteiinirokote ei sisällä eläviä koronavirustaudin aiheuttajaviruksia. 

RNA:lla tarkoitetaan ribonukleiinihappoa, jota sijaitsee soluissa. Lähetti-RNA:n valmistusohjeen mukaan solu tuottaa elimistölle välttämättömiä proteiineja. 

mRNA-rokotteissa on lähetti-RNA:ta (mRNA), jolla pistoskohdassa olevat lihassolut saadaan tuottamaan rokotteen vaikuttavaa ainetta. Koronarokotteiden kohdalla tämä tarkoittaa koronaviruksen pintaproteiinia. Kun pintaproteiinia annostellaan elimistöön, elimistö alkaa tuottaa vasta-ainetta sitä vastaan, eli muodostamaan suojan mahdollista koronavirusta vastaan. Lähetti-RNA:n lisäksi rokotteeseen sisältyy vettä, suoloja, sokeria ja rasvoja.

Myös adenovirusvektorirokotteiden avulla ihmisen omat lihassolut tuottavat koronaviruksen pintaproteiinia. Toimintamekanismi on erilainen – adenovirusvektorirokotteet sisältävät koronaviruksesta monistetun geenin, jonka sisältämän ohjeen avulla koronaviruksen pintaproteiinia eli piikkiproteiinia muodostuu soluihin. 

Rokotteissa tämä geeni on sisällytetty osaksi vaarattoman kuljettajaviruksen, adenoviruksen perimää. mRNA-rokotteiden tavoin adenovirusvektorirokotteissa on myös vettä, suoloja, sokeria ja rasvoja, eivätkä ne sisällä lisääntymiskykyistä koronavirusta.

Proteiinirokotteessa vaikuttavana aineena on laboratoriossa tuotettu koronaviruksen piikkiproteiini, jonka elimistö tunnistaa vieraaksi ja alkaa suojautua sitä vastaan tuottamalla vasta-aineita ja aktivoimalla T-auttajasoluja (puolustajasoluja). Jos elimistöön pääsee myöhemmin koronaviruksia, T-solut tunnistavat ne ja aktivoivat elimistön muun puolustusjärjestelmän.

Apuaineina proteiinirokotteessa on suoloja, polysorbaatti 80:tä, vettä sekä pieniä määriä muita rokotteen oikeaa koostumusta ylläpitäviä aineita. Rokotteessa on lisäksi tehosteaineena Matrix-M, joka on luonnon saponiinipohjainen tehosteaine. Tehosteaineen avulla proteiinirokotteen suojateho koronavirusta vastaan paranee. 

Lue lisää lähteistä

Sivu julkaistu 20.4.2021
Sivu päivitetty 21.12.2022