Hyppää pääsisältöön

Testaa rokotussuojasi

Sukupuoli
Synnyttänyt
Armeijan käynyt

Rokotusohjelman mukaiset rokotteet

Sulje
Alla olevasta listasta näet mitkä kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotteet antamillasi tiedoilla kuuluu saada. Lähde: THL, Rokotusohjelman historia
Ajankohtainen rokotus

Jäykkäkouristus

Jäykkäkouristus eli tetanus on Clostridium tetani -bakteerin myrkyn aiheuttama vakava tauti. Bakteeria esiintyy runsaasti eläinten suolistossa ja maaperässä. Tartunnan voi saada esimerkiksi eläinten puremista tai haavaan menneestä mullasta tai hiekasta.

Jäykkäkouristusbakteeri lisääntyy haavassa ja tuottaa keskushermostoon kulkeutuvaa hermomyrkkyä, mikä voi aiheuttaa hengityslaman. Rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan, minkä mukaisesti lapsuudessa annettavan perusrokotussarjan jälkeen tehosterokotuksia annetaan työikäisille 20 vuoden välein ja yli 65-vuotiaille 10 vuoden välein. Jäykkäkouristus ei tartu ihmisestä toiseen, minkä vuoksi muiden rokotettujen tuottama laumasuoja ei suojaa taudilta vaan jokaisen on huolehdittava omasta rokotussuojastaan taudin torjumiseksi. Myöskään sairastettu tauti ei suojaa jäykkäkouristukselta.

 Lue lisää

 

 

 

Totta vai tarua

Rokotteet sisältävät vaarallisia määriä myrkyllisiä aineita?

Määrät ovat huomattavasti pienempiä kuin mitä saamme ruoan ja juoman mukana ja muusta elinympäristöstä.

Lähimatkailussa ei tarvitse rokotuksia?

Matkailijan tärkeimmät rokotukset ovat samat perusrokotukset, jotka on syytä olla voimassa kotimaassakin. Lähialueillekin matkustaville suositellaan myös hepatiitti A -rokotusta ja influenssarokotetta. Puutiaisaivokuumetta esiintyy yleisesti mm. Ruotsin saaristossa.

Rokotteita ei pitäisi antaa raskaana oleville naisille?

Moni rokote on eduksi sekä äidin että lapsen terveydelle.

Rokotuksia ei enää tarvita?

Ainoa maailmanlaajuisesti hävitetty tauti on isorokko. Sen sijaan esimerkiksi tuhkarokko on hyvä esimerkki rokotussuojasta huolehtimisen tärkeydestä.

Rokotukset aiheuttavat autismia?

MRP-rokotteen autismiin yhdistänyt tutkimus on osoitettu virheelliseksi. Rokotteiden turvallisuutta seurataan tarkoin, ja rokottamisen hyödyt ovat haittoja suurempia.

  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4