Hyppää pääsisältöön

VIERASBLOGI: Korona-aikana rokotusten ottamisen hyöty korostuu entisestään

19.10.2021

Mika Rämet

Rokotustieto.fi:n vierasblogissa Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet kertoo, miksi rokotuksia kannattaa ottaa erityisesti korona-aikana.

Joitakin vuosia sitten ajattelin olevani kovin kiireinen, enkä ennättänyt käydä ottamassa influenssarokotetta, jonka työnantajani olisi tarjonnut. Sain lähes viikon kestäneen korkeakuumeisen infektion, jonka jälkeen motivaatiota (ja aikaa) on löytynyt käydä hakemassa vuotuiset pistokset.

Nyt korona-aikana tulee muistaa ottaa rokotukset kaikkia muitakin rokotuksin ehkäistäviä tauteja vastaan. Erityisen tärkeä on influenssarokote. Vuosittain valitettavan moni jättää influenssarokotteen ottamatta.

Influenssarokote on erityisen tärkeä iäkkäille, raskaana oleville ja alle kouluikäisille lapsille

Influenssarokote suojaa luonnollisesti influenssalta, mutta voiko rokotus vaikuttaa riskiin saada koronatauti?

Synnynnäisen immuniteetin vaste virusinfektioon on jokseenkin samanlainen eri viruksille. Puolustusreaktion tavoitteena on saada solut viruksen jakaantumista estävään tilaan, kunnes spesifisempi hankittu vaste on ehtinyt käynnistyä. Tämän pohjalta voisi ajatella, että yksi hengitystieinfektio, kuten influenssa, suojaisi samanaikaiselta toiselta infektiolta, kuten COVID-19:lta.

Ainakin RS-viruksen löytyminen hengitysteistä vaikuttaisi vähentävän rino- eli nuhavirusten esiintymisen todennäköisyyttä. Voisiko siis ajatella, että influenssan sairastaminen kannattaa, jos se vähentää koronaviruksen saamisen mahdollisuutta?

Asia on kuitenkin käytännössä toisin. Lääkäri Sinikka Karppisen väitöskirjan mukaan RS- ja rinovirusten samanaikainen esiintyminen sekä pidentää että vaikeuttaa tautia lapsilla. Voi siis olettaa, että yhdessä sairastettuna influenssa ja COVID-19 saavat aikaan vielä vaikeamman infektion kuin mitä ne erikseen aiheuttaisivat.

Vielä tärkeämpää on muistaa, että influenssa yksinäänkin on erittäin vaarallinen tauti. Se aiheuttaa vuosittain satoja kuolemia, erityisesti yli 75-vuotiaiden keskuudessa. Ikääntyneet ovat siis erityisessä riskissä sairastua sekä koronaan että influenssaan.

Iäkkäiden lisäksi influenssa on erityisen vaarallinen raskaana oleville ja pienille lapsille. On myös hyvä tiedostaa, että odottavan äidin rokottaminen suojaa äidin lisäksi vastasyntynyttä hänen ensimmäisten elinkuukausiensa aikana.

Pneumokokkirokote vähentää myös virusten aiheuttamia hengitystieinfektioita

Influenssarokotteen lisäksi erityisesti iäkkäiden henkilöiden kannattaa ottaa myös pneumokokkirokote, joka suojaa pneumokokkibakteerin aiheuttamalta keuhkokuumeelta. Hyöty voi olla laajempikin kuin suoja pelkästään pneumokokkia vastaan. Edellä mainitussa Sinikka Karppisen väitöskirjassa havaittiin, että pneumokokkirokote vähensi pneumokokin aiheuttamien korvatulehdusten lisäksi myös virusten aiheuttamia hengitystieinfektioita. Se tukee ajatusta bakteereiden ja virusten synergisestä roolista hengitystieinfektioiden aiheuttajina. Näin siis ainakin lapsilla.

Onko suojavaikutuksen takana yksinkertaisesti se, että bakteerin vaurioittamat hengitysteiden limakalvot ovat alttiimpia viruksille? Vai voisiko taustalla olla jokin muu mekanismi?

Koulutettu immuniteetti antaa laajasti suojaa infektioilta

On mahdollista, että rokottaminen suojaa myös muilta infektioilta kuin siltä, jota vastaan rokote on suunnattu. Ilmiötä kutsutaan koulutetuksi immuniteetiksi ja se tunnetaan parhaiten tuberkuloosirokotteen (BCG) suojaavasta vaikutuksesta Candida albicans -sieni-infektioita vastaan. Viime vuosina on alettu ymmärtää, että tällainen useita kuukausia kestävä synnynnäisen immuniteetin tehostunut vaste perustuu veren valkosolujen tehostuneeseen toimintaan. Kaikkineen ilmiö on hyvin aktiivisen tutkimuksen kohteena ja liittyy myös meneillään olevaan COVID-19-pandemiaan. Tutkimuksen kohteena on esimerkiksi ollut, voidaanko vaikean COVID-19-infektion riskiä vähentää BCG-rokotuksella.

On siis mahdollista, että ottamalla syksyllä influenssa- ja pneumokokkirokotteet, ei saa suojaa ainoastaan näille taudeille, vaan samalla immuunijärjestelmää opetetaan ylipäänsä reagoimaan tehokkaammin muitakin taudinaiheuttajia vastaan.

Vähintäänkin influenssarokote antaa suojaa influenssaa vastaan ja pneumokokkirokote pneumokokkia vastaan.

Minä ainakin ehdin tänäkin vuonna oikein hyvin ottamaan työnantajani tarjoaman influenssarokotteen.

Mika Rämet
lastentautiopin ja kokeellisen immunologian professori