Hyppää pääsisältöön

Uskonto heijastuu rokotusasenteisiin

28.09.2017

Valtakunnallisen rokotusrekisterin tuoreesta papilloomarokotuskattavuusraportista ilmenee, että vuonna 2004 syntyneistä, eli tänä vuonna 13-vuotiaista tytöistä 70 prosenttia on saanut kohdunkaulan syöpää ehkäisevän papilloomavirus- eli HPV-rokotteen

HPV-rokotusten kattavuudessa on edelleen suuria alueellisia eroja ja yleisesti ottaen kattavuus on korkeampi suurissa kaupungeissa. Erityisen korkea rokotuskattavuus on Keski-Suomessa, Savossa ja Pohjois-Karjalassa, missä 70­−91 prosenttia tytöistä on rokotettu.

Matalamman rokotuskattavuuden alueita on mm. Pohjanmaan rannikkoseuduilla, esimerkiksi Pietarsaaren alueella, jossa rokotuksiin suhtaudutaan muutenkin epäröiden. Tuoreimman tilaston mukaan Pietarsaaressa HPV-rokotteen on saanut vain 35,5 % tytöistä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) arvelee, että perheiden uskonnolliset taustat saattavat myös olla syy pohjoisen Pohjanmaan rannikon paikoittain matalaan rokotuskattavuuteen. Pienillä paikkakunnilla yksittäistenkin perheiden päätökset vaikuttavat tilastoihin, erityisesti jos perheet ovat suuria. 

Lähteet: