Hyppää pääsisältöön

Kansallisen rokotusohjelman influenssarokotukset ovat käynnistyneet

14.11.2017

Maksuttomat influenssarokotukset ovat käynnistyneet marraskuussa koko Suomessa. Influenssarokotus on erityisen tärkeä 65 vuotta täyttäneille, raskaana oleville ja pitkäaikaissairaille. 

Maksuttomaan rokotukseen oikeutettuja ovat:

  • Alle 3-vuotiaat
  • Yli 65-vuotiaat
  • Raskaana olevat
  • Sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
  • Edellä mainittujen, vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri
  • Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö
  • Varusmiespalveluksensa aloittavat miehet ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat naiset

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo, että korkea ikä, raskaus ja pitkäaikaissairaudet heikentävät elimistön puolustuskykyä. Heikentynyt puolustuskyky puolestaan lisää riskiä sairastua vakavaan influenssaan ja sen jälkitauteihin, kuten keuhkokuumeeseen. Toisaalta rokotteen suojateho jää vajaaksi, jos elimistön puolustuskyky on heikentynyt. Puolustuskyvyltään heikentyneiden lähipiirin eli samassa taloudessa asuvien ja säännöllisesti tekemisissä olevien rokottaminen antaa lisäsuojaa.  

Influenssan leviämisen vähentämiseksi myös terveys- ja sosiaalialan henkilöstön rokottautuminen on tärkeää. Heillä on työnsä puolesta korkea riski sairastua influenssaan ja rokottautumalla he suojaavat myös potilaitaan, asiakkaitaan, työkavereitaan ja läheisiään.

Lapset levittävät influenssaa myös tehokkaasti, joten lasten rokottaminen auttaa ehkäisemään myös perheenjäsenten sairastumista. Rokote suojaa myös lasta influenssan jälkitaudeilta, jotka aiheuttavat paljon lääkärissäkäyntejä, antibioottikuureja ja sairaalahoitoa.

Maksuttomaan rokotukseen oikeutetut voivat käydä rokotuksessa omalla terveysasemalla. Rokotuksia saa myös sairaaloissa, hoivakodeissa ja kotihoidon käyntien yhteydessä.

Jos et kuulu mainittuihin ryhmiin, voit hankkia rokotteen työterveyshuollosta työantajan kustantamana, omakustanteisesti yksityisestä terveydenhuollosta tai omakustanteisesti omalta terveysasemaltasi (pyydä tällöin resepti terveysasemalta etukäteen, osta rokote apteekista ja mene terveysasemalle rokotettavaksi). Koululaiset ja opiskelijat voivat varata rokotusajan omalta koulu- tai opiskeluterveydenhoitajaltaan. 

Lähteet: