Hyppää pääsisältöön

Influenssakausi on käynnissä, rokotteen voi yhä ottaa

27.01.2016

Influenssaepidemia on käynnissä koko maassa. Sairastuneilta otetuissa näytteissä on havaittu, että kiertävät virustyypit ovat hyvin samankaltaisia kuin rokotteen virukset (AH1N1pdm09-, AH3N2- ja B-virus) eli kausi-influenssarokote suojaa hyvin tartunnoilta.

Suurin osa tähän asti tutkituista tapauksista on ollut sikainfluenssavirusta (AH1N1pdm09), joka on aiemmin aiheuttanut vakavia oireita myös nuorille ja perusterveille aikuisille. Influenssarokotteen voi yhä ottaa, vaikka kausi onkin jo alkanut. AH3N2- ja B-virukset leviävät todennäköisesti vielä myöhemmin kevättalven aikana ja rokote suojaa myös niitä vastaan. Suojan muodostuminen kestää pari viikkoa.

Riskiryhmiin ja heidän lähipiiriinsä kuuluvat saavat rokotteen maksutta terveysasemilta. Terveysasemat rokottavat maksutta alle kolmivuotiaita, yli 65-vuotiaita, raskaana olevia, vakavalle influenssalle altistavaa sairautta sairastavia ja heidän lähipiiriään. Muille rokotteita on tarjolla maksullisina. Paikalliset käytännöt kannattaa tarkistaa oman terveysaseman tai yksityisen lääkäriaseman verkkosivuilta.

Lähteet/viitteet